BEDAVA EV VE AYLIK 1000 LİRA MAAŞ
Antalya Valisi Muammer Türker'in kentteki Suriyelilere ilişkin sözleri tarım ve inşaat sektöründe tedirginliğe yol açtı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Tarım Meslek Grubu üyesi Hüseyin Baytak, tarım sektöründe kesme çiçek ve serada dal kesme ve ortakçı sisteminde son yıllarda çok büyük eleman sıkıntısı yaşandığı ve Suriyelilerin gelmesiyle bu sıkıntının bir nebze çözüldüğünü söyledi.
Bu yıl Suriyeliler gelmese üretimde bile sıkıntılar olabileceğinden bahseden Baytak, “Suriyelilerin bence en azından tarım sektöründe çalışması lazım. Çünkü bu insanların hayatlarını da idame ettirmesi lazım. Hükümet bunları mülteci olarak alırken altyapısının oluşması lazımdı. Sonuçta bu insanlar aç ve karınlarını doyurmalı. Bu işler de bence çok uygun. Üretimimiz açısından çok önemli çünkü hem geçici hem de dalbaşı eleman bulmada büyük sıkını yaşıyorduk. Şimdi Suriyeler'in gelmesiyle bu sıkıntı büyük ölçüde aşıldı" dedi.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAN GELMİYORLAR
Daha önce bu sektörde Doğu ve Güneydoğu'dan gelen insanların artık gelmediğini ve geriye göçün başladığını kaydeden Baytak, “O yüzden Suriyeliler'in kesinlikle tarım sektöründe birebir uygulama, arazide çalışması lazım. Hem onlar iççin ideal bir iş hem de bizim tarım sektöründe yaşadığımız elaman sıkıntısının giderilmesi için önemli" diye konuştu.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 30'U SURİYELİ
Antalya'da sera ve pamuk tarlası gibi alanlarda Suriyeli çalışan oranının yüksek olduğunu söyleyen Hüseyin Baytak, kesme çiçek sektöründe bu oranın yüzde 30'u aştığını kaydetti. Sektörde büyük rahatlama sağlandığını belirten Baytak, diğer çalışanlara olduğu gibi Suriyelilere de hemen sera kenarında ev verildiğini, kira alınmadığını, elektrik ve su gibi ücretlerin alınmadığını ve aylık en az 1000 lira ücret ödendiğini ksöyledi.
Seralarda bu rakamın daha da arttığını söyleyen Baytak, “Yani şehir merkezinde de çok görünmüyorlar. Tarımda müsaade edilmesi lazım. Buradan gönderildikten sonra nereye gidecekler? Çünkü bu insanların yaşamaya ihtiyacı var ve zor durumdalar, ayrıca her şartta çalışıyorlar" dedi.
İnşaatlarda Suriyeler'in çalıştırılmasına ilişkin kaçak işçiye yönelik denetimlerin sıkı olduğunu kaydeden Muratpaşa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Adnan Saraç da hafriyat alanı gibi inşaat kollarında çalıştırılıyor olabileceklerini söyledi.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise kayıtdışı işçilikle mücadele yürütülürken, kayıtlı çalışandan yana olduklarını söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, ()

FOTOĞRAFLI