HUBUBAT ambarı konumunda bulunan Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde, hububattan sonra şeker pancarı üretiminde de önemli ölçüde kayıp meydana geldiği belirtildi. İklim değişikliği, bitki yaprağında çıkan hastalık nedeniyle ilçede yaklaşık 60 bin tonluk şeker pancarı kaybına neden oldu.
Polatlı'da kuraklık nedeniyle 2014 yılı hasat mevsiminde hububat rekoltesinde yüzde 40 oranında kaybın meydana gelmesi, üreticiyi sıkıntıya soktu. Bunun ardından şeker pancarı üreticilerinin aynı sıkıntı ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi.
Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Muhittin Bıyıkoğlu, mevsimin sıcak geçmesi nedeniyle pancar bitkisinin gelişim gösteremediğini, yaprak hastalığı dolayısıyla bitkideki şeker üretiminin kaybolduğunu belirtti. Bıyıkoğlu, 'Cercospore' olarak bilinen hastalıkla birlikte 'Nematot' adıyla yeni bir hastalığın yayıldığını, bunun da pancar üretimine büyük darbe vurabileceğini kaydetti. Bıyıkoğlu, bu hastalığa çare bulunamadığı için Fransa'da pancar bitkisi üretiminin 12 yıl süreyle yasaklandığını, aynı felaketin Türk çiftçisinin başına gelmesinden endişe ettiklerini söyledi.
PANCARDA KAYIP 60 BİN TON
Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Ankara'nın en büyük şeker pancarı üretim merkezinin Polatlı olduğunu hatırlattı. 300 bin ton üretim kotasına sahip olduklarını, ancak iklim değişikliği ve bitki hastalığı nedeniyle 60 bin ton kayıpla 240 bin ton dolayında rekolte beklediklerini kaydetti. Hava sıcaklığının Eylül ayı ortasına kadar yüksek olmasının bitki gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Bıyıkoğlu, "Normal şartlarda sıcaklık oranı Ağustos ayının ortalarında düşmeye başlardı. Fakat bu yıl Eylül ayının ortasına kadar devam ettiği için pancar bitkisi gelişemedi" dedi.
HÜKÜMETTEN BEKLENTİ
Pancardaki şeker oranının yüzde 12'lere kadar düştüğünü öne süren Muhittin Bıyıkoğlu, hükümetin uyguladığı pancar alım fiyatlarında baz alınan şeker oranının yüzde 16 olduğunu kaydetti. Bu durumda önümüzdeki günlerde ton başına 155 lira olarak açıklanması beklenen şeker pancarı fiyatının, üretimdeki düşük şeker oranı nedeniyle ton başına 120 liraya kadar düşebileceğini, böylece hububattan sonra çiftçinin ikinci kez üretimden büyük zarar göreceğini kaydetti.
Muhittin Bıyıkoğlu, bu yıla mahsus olmak üzere ilan edilecek olan şeker pancarı fiyatında yüzde 16 Polar miktarı değil de, yüzde 12-14 Polar miktarındaki şeker oranının baz alınarak açıklanmasını istediklerini söyledi. Bıyıkoğlu, "Bu yıl kuraklık nedeniyle çiftçimiz hububat üretiminde büyük zarar etti. Hiç değilse pancar bitkisi alımında hükümetimizden üreticilerimize destek vermesini rica ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI