FOLKART Yapı İzmir'de içinde konut, ofis, dükkan ve kolejin bulunacağı yaklaşık 500 milyon liralık Folkart Time projesini yapacak. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Dışarıda İzmir algısı çok kötü. 'İzmir'de belediye ruhsat vermiyor oyalıyor. İnsanlar para harcamıyor sadece keyfe harcıyor' gibi bir algı var" dedi.
İzmir'in Bayraklı İlçesi'ne 45'er katlı iki kule yapan, 18 yıldır kentte 'Utanç Çukuru'na dönen Basmane çukurunu satın alarak buraya 750 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlanan Folkart Yapı, Bornova Ankara Caddesi üzerinde içinde konut, ofis, mağaza ve okulun yer alacağı dokuz katlı Folkart Time adını verdiği projeyi hayata geçirecek. Projenin içinde Suat ve Haydar Sancak'ın sahibi olduğu bin 500 öğrencinin okuyacağı Mektebim Koleji yer alacak. 2018 yılının Eylül ayında tamamlanması hedeflenen projede konutlar 209 bin liradan, ofisler 430 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. 500 milyon liraya mal olacak Folkart Time'da farklı tipte toplam 369 daire, 46 dükkan ve 271 ofis olacak.
Proje hakkında bilgi veren Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, proje hazırlamadan önce 2 bin kişilik pazar araştırması yaptıklarını, sekiz mimarlık ofisini yarıştırdıklarını, birbirinden farklı 22 proje arasında en çok beğenilen iki mimarlık ofisinin hazırladığı projeyi seçtiklerini söyledi. İnsanlara zaman kazandırmayı amaçladıklarını belirten Sancak, “Şimdi senin zamanın" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.
AVLU, BAHÇE, TERAS VE BALKON VAR
Mimar Ramazan Avcı da, Folkart Time için verilen duruma özel çözümler ve araştırmalar yaptıklarını, konut, ofis, ticaret, yeme içme ve okul fonksiyonlarının yanı sıra sosyal kullanımlar, yeşil alanlar, SPA ve havuz ile zengin bir yaşam sunmak üzere tasarlandıklarını söyledi. Avcı “Tasarımın çıkış noktası sosyal yaşam kültürü ile fiziki parametrelerin optimumda buluşması. İzmirli için kapalı mekana hapsolmuş sosyal yaşam yerine açık alanlara kendini aktarabilmiş bir kurgu önerdik. Bunun için bol miktarda avlu, teras ve bahçe var. Folkart Time adının söylemeye çalıştığı gibi kişinin günlük hayatta ihtiyaç duyacağı birçok fonksiyonu içinde barındırıyor" dedi.
25 BİN METRE DERİNLİĞE BİN 600 ADET KAZIK
Proje ve Teknik İşler Genel Müdür Yardımcısı Ayetullah Mutlu, 120 bin metrekare inşaat alanında 35- 120 metrekare arasında değişen balkonlu-balkonsuz, stüdyo ve dubleks olmak üzere 369 konut, 271 ofis, 46 ticari birim açık/ kapalı havuz, SPA, otopark olacağını, limon, selvi ve fıstık çamı ağaçlarının dikileceğini söyledi. Zemin iyileştirme çalışmalarına dikkat çeken Mutlu, 25 bin metre derinliğe bin 600 kazık çaktıklarını, zemine 10 bin tondan fazla çimento enjekte edileceğini, 250 bin metreküp hafriyat, 16 bin ton demir kullanılacağını ve 3 binden fazla kişinin çalışacağını anlattı. Folkart Time'ı inşa etmeden bilgisayar ortamında sanal olarak oluşturulduğunu da anlatan Mutlu, bina yapım modelleme sisteminde eksiklikleri görüp giderdiklerini ifade etti.
“CİDDİ TALEP VAR"
Proje Satış Müdürü Didem Yeniley, 50- 160 metrekare genişliğindeki ofis metrekare fiyatının 5 bin lira, konut metrekare fiyatlarının ise 4 bin 500 liradan başladığını belirterek, konutların 209, ofislerin 430 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu dile getirdi. Yeniley, ciddi talep olduğunu vurguladı.
“İZMİR'DE İNSANLAR PARA HARCAMIYOR GİBİ BİR ALGI VAR"
Folkart Time projesini anlattıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mesut Sancak, İzmir'in yurt içinde algı sorunu olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:
“İzmir maalesef yabancılar açısından çok şanssız. İzmir yabancılara mal satamıyor. İzmir şehir merkezinde yabancılardan talep yok. İzmir tanınmıyor az tanınıyor. İstanbullular'ın bile İzmir'i tanıdığını düşünmüyorum. İzmir'in geleceğine çok güveniyorum. İzmir- İstanbul Otobanı'nın bitmesiyle İzmir dünya liginde birkaç basamak birden atlayacak. Yol nereye giderse insanlık oraya doğru gidiyor. Dışarıda İzmir algısı çok kötü. 'İzmir'de belediye ruhsat vermiyor oyalıyor. İnsanlar para harcamıyor sadece keyfe harcıyor' gibi bir algı var. Günaydın Restoran'ı davet ettik, gelmek istemiyor. 'İzmirliler kebaba para vermez' dedi. İzmirliler kaliteyi alıyor. Biz bunu her yerde anlatmaya çalışıyoruz. Basmane Çukuru o algıyı oluşturan durumlardan biri. İzmir denince mahkemelik imar sorunları akla geliyor. Torunlar ve Tefken gibi şirketlerin burada ciddi arazileri var ama piyasaya araştırmaları yaptığında 'İzmir'de 3 bin dolara satamazsınız' gibi bir algı yaratılıyor. Oysa bizim sekiz projemiz devam ediyor biz böyle olmadığını görüyoruz ve 'gelin İzmir'e yatırım yapın' diyoruz. İzmir'de hala iş var. İzmir'de yılda 35 bin konut arzı yapılıyor ve tüketiliyor. İzmirli güvendiği firmaya parasını yatırıyor. Bize karşı olan ilgiye şaşırıyoruz. Projeyi görmeden 'bana 250 metrekare yer ayır' diyorlar. Kimse teknik şartnamelerimizi bile sormuyor. İnsanlar size güvendiği zaman alıyor en tepeye çıkarıyor."
“BASMANE ÇUKURU'NDA TEMMUZ'DA ZEMİN İYİLEŞTİRME BAŞLAYACAK"
Folkart Yapı'nın Başkanı Sancak, Folkart Time'ın tamamlanmasıyla kente 2 milyar liranın üzerinde bir yatırım yapmış olacaklarını devam eden sekiz projenin bitirilmesiyle yatırım bedelinin 4 milyar dolara çıkaracağını söyledi. Sancak, 85 katlı Folkart Highlife projesinin Basmane çukuruna yapacakları proje nedeniyle altı ay öteleyeceklerini belirterek, şunları söyledi:
“İki arz birbirine çok yakın. Birbirine olumsuz etkileyecek iş olabilir. Basmane Çukuru'nu bekletemeyeceğine göre Avrupa'nın en yüksek binasını altı ay dondurabiliriz. Bu yılın ya da önümüzdeki yılın içinde mutlaka ona da başlayacağız. Basmane Çukuru projesi için Temmuz- Ağustos aylarında zemin iyileştirme çalışmasına başlamak istiyoruz. Bu yılın sonunda satışa başlamayı planlıyoruz. Şu anda bir aksilik görünmüyor. Bu proje de İzmir'i birkaç basamak yukarı taşıyacak bir operasyon olacak. Dünyanın sayılı mimarları çalışıyor. İkisi ABD'li, biri Çinli, üçü Türk 12 proje üzerinde çalışıyor. Bu ayın sonunda hangi firmanın kazanacağını tespit edeceğiz. En beğendiğimiz 12 projenin üçünü İzmirli'ye sunacağız. En beğenileni yapacağız. Bu bir Folkart projesi değil İzmir projesidir. İzmir'in kanayan yaralarından biri olan Basmane Çukuru. İzmir'in en büyük ayıplarından biri. 18 yıldır o çukur kapatılmamış. Yaptığımız statik çalışmada o çukurun her an çökme ihtimali var. Yandaki bina ile mesafe 12 metre. Çöktüğü zaman yandaki binalar da çukura düşebilir. Basmane Çukuru'nu halletme işi bize nasip olursa bizim için en büyük gurur kaynağı. Ben elde edeceğimiz geliri düşünmüyorum. İzmir'e karşı borcumuzu ödemek olarak görüyorum."
ÇEŞME'YE OTEL DE YAPILACAK
Çeşme'de şu anda beş proje olduğunu hatırlatan Sancak, "Boyalık'ta iki, Fenerburnu'nda bir, Paşalimanı'nda bir, Reisdere'de bir, toplam beş projemiz var. Çeşme bizim çok güvendiğimiz bir ilçe, geleceğine çok inanıyoruz. 10 yıl içinde otoban avantajıyla Bodrum'u geçer. Çeşme'de bu yılın sonunda proje sayımızı 10'a çıkaracağız. Önümüzdeki yıl bu sayıyı daha çok artıracağız. Çeşme yatırıma yeni konseptlere çok aç. O açığı dolduracağımızı düşünüyorum. Metrekaresi 2 bin 500 Euro ile 3 bin 500 Euro arasında değişiyor. Villa, rezidans, suit yapıyoruz. Beş yıl içinde otel yatırımı da düşünüyoruz" dedi.
SİGARA İÇEN İŞE ALINMIYOR
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şantiyeler hariç 180 kişilik ekip içinde sigara içen sayısını beşe düşürdüğünü, 2.5 yıldır yönetici düzeyinde bile olsa sigara içen kimsenin işe alınmadığını bu ay sonuna kadar beş kişinin de sigarayı bırakacağını anlattı.
 

FOTOĞRAF