DENİZLİ Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, küresel ekonomideki olumsuzlukların Türkiye ekonomisini daha fazla etkilediğini, siyasi belirsizliğin tabloyu daha da ağırlaştırdığını söyledi. 2015 yılının Türkiye için kayıp yıl olacağını belirten Özer, "Bu istikrarsızlık devam ettiği takdirde 2016 yılını da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, odanın Ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Denizli Ticaret Odası Meclis üyelerinin katıldığını toplantının açılışında konuşan Özer, dünya ekonomisinin yeni bir olumsuzluk dalgası ile karşı karşıya kaldığını belirterek, Çin'in Yuan'ı develüe etmesinin ve büyüme hızının yüzde 7'nin altına düşme ihtimalinin global piyasalarda istikrarı bozduğunu söyledi.
Krizin yaygınlaşarak Avrupa ve Amerika ülkelerine yayıldığını, gelişmekte olan ülkelerde başlamış olan çöküşün gelişmiş ülkelere de sirayet ettiğini söyleyen Özer, "Borsalardaki küresel düşüş, finans çevrelerinde bunun yeni bir küresel kriz halini alıp almayacağı yönünde endişelere neden olmuştur. Emtia fiyatlarındaki düşüş 1999 yılından bu yana en düşük düzeyine gerilemiştir. Başta petrol olmak üzere temel emtia fiyatlarındaki düşüşe ek olarak menkul kıymet piyasalarında başlayan değer kaybı yeni bir küresel kriz endişesini ortaya çıkarmış, yatırımcılar güvenli liman arayışına yönelmiştir. Petrol fiyatlarının düşmesi Rusya ve diğer petrol ihracatçısı ülkelerin daralmaya başlaması endişesi yaygınlaşmaktadır" diye konuştu.
'BELİRSİZLİK AŞILMALI'
Türkiye ekonomisinin de dünyada olumsuz gelişmelerin etkisi altında kaldığını söyleyen Özer, küresel ekonomideki olumsuzlukların Türkiye ekonomisini diğer ülkelere göre daha fazla etkilediğini dile getirerek, "Küresel ekonomideki olumsuzlukların Türkiye ekonomisine yansıması ve milli ekonomideki dengesizliklerin yoğunlaştığı bugünkü ortamda ülkemizde ortaya çıkan siyasi belirsizlikle birlikte Türkiye açısından tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır. Yurt dışı ve yurt içinde ortaya çıkan olumsuz gelişmelerin etkisiyle, maalesef 2015 yılı ekonomik bakımdan ülkemiz için kayıp yıl olacak gibi görünmektedir. Şayet bu istikrarsızlık devam ettiği takdirde 2016 yılını da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Umarım ki, 2016 yılını da kaybetmeyiz. Ülkemiz için stratejik yol haritası durumunda olan 2016 yılı bütçesi çok önemlidir. O nedenle ülke olarak belirsizlik ortamının bir an önce aşılıp, bütçe ve hedeflere yönelinmesi zarureti vardır. Yetkililerimiz ve yöneticilerimizin, ülkemizin menfaatleri için daha duyarlı olmalarını umuyor ve bekliyoruz" dedi.
Denizli ekonomisini de değerlendiren Özer, ihracatın temmuz sonu itibariyle geçen yıla göre yüzde 21.5 azaldığını, ithalatın ise yüzde 17.7 gerilediğini, buna karşın sigortalı çalışan işçi sayısının mayıs sonu itibariyle geçen yıla göre yüzde 3,6 artarak 193 bin 910 kişiye ulaştığını belirtti.

FOTOĞRAFLI