İSTANBUL, 29 Ağustos () - Giyilebilir teknoloji son yılların trendi olarak öne çıkıyor. Birçok teknoloji firması başta kol saatleri olmak üzere giyilebilir teknoloji üzerinde çalışıyor ve yeni ürünler yavaş yavaş piyasaya geliyor.

Min-Jeong Lee'nin The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, giyilebilir teknolojinin en yaygın ürünleri olan akıllı saat pazarındaki gelişmeler anlatılıyor.

Kolunuz için bağımsız akıllı telefon sonunda geliyor.
Android ile çalışan ilk akıllı saati geçen sene bu zamanlar çıkaran Samsung Electronics 3G internet ile çalışan kol telefonunu çıkardı.

The Wall Street Journal'ın Mayıs'ta ilk kez belirttiği gibi önceki modellerin aksine bu cihazla başka bir akıllı telefona ihtiyaç duyulmadan arama yapılabilecek ve çağrı alınabilecek.

YENİ İŞLETİM SİSTEMİYLE ÇALIŞACAK
Yeni akıllı saat şirketin kendi ürettiği Tizen işletim sisteminde çalışacak. Samsung platformu akıllı telefonlara uyarlama konusunda bazı sıkıntılar yaşamıştı. Samsung Temmuz ayında Rusya'da Tizen ile çalışan akıllı telefon çıkarma planlarını ertelemişti.

"Gear S" olarak adlandırılan saat kalp atışı monitörü ve pedometreyi de barındıran basit sağlık uygulamalarıyla gelecek. Samsung fitness yazılım özelliklerini geliştirmek için Nike ile ortaklık yaptığını açıklamıştı. Gear S'te 2 inçlik OLED (organik ışık yayan diyot) ekranı olacak ve Ekim'den itibaren küresel piyasalara sunulacak.

ŞİRKET FİYATLARA İLİŞKİN BİLGİ VERMEDİ
Ancak Samsung gelecek haftaki fuarda yeni takılabilir cihazların tanıtımında yalnız olmayacak. LG Electronics de yeni bir akıllı saat modeli tanıtmayı planlıyor. Hızla büyüyen takılabilir cihaz pazarından daha fazla pay almaya çalışan iki şirket de bu yıl birden fazla kola takılabilir elektronik cihazlar tanıttı.

"G Watch R" adı verilen LG'nin yeni akıllı saati LG'nin önceki modelleri gibi Google'ın Android Wear işletim sistemiyle çalışacak ve 1.3 inçlik plastik OLED ekranı olacak.

AKILLI SAATLER DİKDÖRTGEN
Samsung'un Gear serisi saatler dahil bugün piyasadaki birçok akıllı saat modellerinin dikdörtgensel ekranları bulunuyor. Şu ana kadar bunun istisnalarından biri yuvarlak görünüme sahip Motorola'nın Moto 360 akıllı saati oldu.

G Watch R'ın mikroişlemci, hafıza ve batarya ömrü gibi diğer özellikleri LG'nin G Watch'undaki özelliklere benzer olacak.

LG fuarda aynı zamanda Samsung'un Galaxy Note akıllı telefon/tablet karışımına da odaklanacak.

Şirket G3'te çalışacak bir kalem de tanıtmayı planlıyor. G3'ün 5.5 inçlik ekranı şu anki Galaxy Note'un ekran boyutuyla neredeyse aynı büyüklükte.