BURSA, () - RUSYA'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve ABD'ye gıda ithalatında ambargo uygulamasıyla umutlanan Türk ihracatçısının, Rusya para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle mağdur olduğu belirtildi.
Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan'ın ortak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Rusya yaş meyve ihracatında yaşanılan sıkıntılar dile getirildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Rusya'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve sebze alımını durdurması ile birlikte bu ülkenin yaş meyve sebze ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye'de gerek üretici, gerek ihracatçı bazında yüksek beklentiler oluştu. İç pazarda üretim bazında fiyatlar olması gerekenin çok üzerine çıktı. İhracatçılarımız ürünleri yüksek fiyatlardan satın almak durumunda kaldı. Ancak diğer tedarikçi ülkelerden Rusya pazarına beklentilerimizin çok üzerinde ürün arzının gerçekleşmesi nedeni ile ihracatçılarımız, yüksek fiyatlarla aldığı ürünleri Rusya pazarında büyük zararlarla satmak zorunda kaldı. Diğer taraftan Ruble'nin dolar karşısında yüzde 60- 70'lere varan oranlarda değer kaybetmesi ve Rusya pazarında Ruble ile 3 aya varan vadelerde satış yapıyor olması nedeniyle ihracatçılarımızın alacaklarının yüzde 60- 70 oranında erimiş olması, ihracatçılarımızı iflasın eşiğine getirdi. Özetle 3 ay önce 38 Ruble'ye karşılık 1 USD alırken, şu anda 80 Ruble'ye ancak 1 USD alınmakta. Ambargo nedeni ile Avrupa Birliği ülkelerinin ürünlerini yine Avrupa Birliği sınırlarında satmak durumunda kalması, AB pazarında da ticaretimizi baltaladı. Öte yandan Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerden Ortadoğu'da, özellikle Irak'ta ve Ukrayna'da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemekte."
Açıklamada, yaş meyve sebze ihracatçılarının uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesi için acilen önlem alınması istendi. 
FOTOĞRAFSIZ