İSTANBUL, 26 Ocak () - Reel kesim güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre 2.0 puan artışla 103.2 düzeyine yükseldi.

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm, 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.

Merkez Bankası verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 1.6 puan azalarak 106.8 düzeyine geriledi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Gelecek üç aydaki üretim miktarı, ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam miktarı, genel gidişat ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi azalış yönünde etkilemiştir" denildi. 

İHRACAT SİPARİŞLERİNDE AZALIŞ VAR
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiğine de işaret edilen açıklamada, "İhracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözleniyor" denildi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği de vurgulanan Merkez Bankası değerlendirmesi şöyle devam etti:

GELECEK ÜÇ AYDA İSTİHDAM
"Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin de güçlendiği gözleniyor. Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalarda artış yönlü değerlendirmelerin bir miktar zayıfladığı görülüyor. Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda azalış yönlü değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği gözleniyor. Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelerde ise son dönemde önemli bir değişiklik gözlenmedi."

ARALIK 2012'DEN BU YANA 100'ÜN ÜZERİNDE
Reel kesim güven endeksi 2013 ve 2014 yılları boyunca 100 düzeyinin üzerinde kalırken, endeks en son Aralık 2012'de 97.9 seviyesine gerileyerek 100 seviyesinin altına inmişti. Aralık 2014'te görülen 101.2 değeri, 2012 Aralık ayından beri en düşük düzeydi.