İstanbul, 30 Nisan () - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, "İthalatta bürokratik engeller ve alınan yüksek gümrük vergileri üreticilerin rekabet gücünü azaltıyor. Yatırım teşviklerinin artması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor" dedi.

Yılda 6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren plastik sanayinin sorunları İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen seminerde tartışıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) yıllık 6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren plastik sanayi sektörünün sorunlarını tartışmak ve Hükümet’e çözüm önerileri sunmak üzere bir seminer düzenledi. "Plastik Sektöründe Güncel Gelişmeler" başlıklı seminerde sektörde giderek artan ithalata bağımlılık sorununa dikkat çekildi.

Başkanı Murat Akyüz, Türkiye’de hammadde üretiminin çok karlı olmadığına değindi. Akyüz, "Gelecek 10 yılda karlılıkta dev ülke daha dev, cüce ülke daha cüce olacak. Bu nedenle kaynaklara yatırım önemli. Uluslararası rekabette modernizasyon önemli. Daha ileri seviyede üretim yapmalıyız. Zira ölümcül bir rekabetle karşı karşıyayız. Hammadde ve petrol fiyatlarıyla doğrudan orantılı olan sektörde, yüksek petrol fiyatı seviyesi üretimden kar etmeyi zayıflatıyor. Türkiye’de üretim bu nedenle azalıyor" dedi.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının Irak, Almanya ve Azerbaycan olduğunu belirten Akyüz, "Bunlar arasında Almanya’yı çok önemsiyoruz. Sektör yatırımlarını Türkiye’de artıran Almanya’ya 365 milyon dolar ihracatımız var. Ayrıca sektörün en büyük imalatçı ülkesi Suudi Arabistan, sahip olduğu hammadde kaynakları nedeniyle sektörde haksız rekabet oluşturuyor. Kaya gazı üretiminden dolayı ABD de sektör yatırımlarını  çekmeye başladı" dedi. Sektör sorunlarına da değinen Akyüz, "Hammaddenin yüzde 85’inin ithalata dayalı olması, ithalatta bürokratik engeller ve alınan yüksek gümrük vergileri üreticilerin rekabet gücünü azaltıyor" dedi. Akyüz, yatırım teşviklerinin artması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini de söyledi.

(FOTOĞRAFLI)