İSTANBUL, 26 Kasım () - Petrol fiyatlarında devam eden düşüşün etkisiyle, borsa endeksi ve lirada güçlenme sürerken, gösterge faiz 1.5 yılın en düşük düzeylerine geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün, ekonominin yumuşak karnı sayılan cari açıktaki düzelmeyi hızlandıracağı beklentileri Borsa İstanbul'a (BIST) kaynak girişlerini artırınca, güne artıda başlayan BIST Endeksi ilk seansı yüzde 0.18 artışla 83 bin 683 puanda geride bıraktı.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poors'un Türkiye'nin kredi notu ve "negatif" olan görünümünü değiştirmemesi üzerine 2.23 liranın üzerine çıkan dolar yeniden 2.22 lira düzeylerine çekildi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin cari açığın yanında enflasyonun düşüşünü de destekleyceği yolundaki beklentilerle, gösterge 10 yıllık tahvilin faizi 20 Haziran 2013'ten bu yana en düşük olan yüzde 8.0'in de altına inerek, yüzde 7.97'ye kadar geriledi.

Uzun vadeli tahvilin yanında, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin faizi de yüzde 7.73 ile yaklaşık bir yılın en düşük düzeylerine çekildi.

PETROLDE DÜŞÜŞ YÜZDE 32'Yİ GEÇTİ
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi azaltacağına yönelik beklentilere rağmen, başta Asya olmak üzere küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle petrol fiyatlarındaki düşüş beş aydır sürüyor.

Küresel emtia piyasalarında, Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent petrolünün fiyatı 78.00 dolara kadar gerilerken, ABD hafif petrolünün fiyatı da 75.00 doların da altına inerek, 74.05 doları gördü.

Bu veriler ile, geçen Haziran ayında 115 dolardan işlem gören Brent petrolündeki yaklaşık beş aylık düşüş yüzde 32.2'yi buldu.