İSTANBUL, 28 Kasım () - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimde bir kısıntı yapmaması üzerine fiyatlardaki düşüş hız kazanırken, enflasyon ve cari açık düşecek beklentisiyle hisse senetleri ve lira güç kazandı, gösterge faiz de düştü.

OPEC'in üretimi kısmayacağı yolundaki kararın açıklanmasının ardından hızla düşen Brent petrolünün varil fiyatı 70 dolara doğru çekilirken,  ABD hafif petrolünün fiyatı 70 doların da altına indi.

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinin etkisiyle, diğer ülkelerden gelen taleplere rağmen üretimin kısılmayacağının açıklanmasının hemen ardırdan 74.75 dolar ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeye gerileyen Brent petrolün varil fiyatı düşmeye devam ediyor.

Küresel emtia piyasalarında bir varil Brent petrolünün fiyatı 71.50 dolar ile 2 Haziran 2010 tarihindeki 72.78 dolarlık düzeyin de altına geriledi. Bu fiyat düşüşüyle birlikte, Brent petrolün varil fiyatında, bu yıl Haziran ayındaki 115 dolarlık düzeyinden düşüşü yüzde 37.8'i buldu.

OPEC üyelerinden Venezuela ve İran gibi bazı ülkeler, petrol fiyatlarının düşmesiyle, petrol ihracatçısı ülkelerinde bütçe açıklarını büyüteceğine ilişkin kaygılarla üretimin azaltılmasını istiyordu. OPEC üyelerini, Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Lİbya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela oluşturuyor.

DÖVİZ
OPEC kararı ardından 2.2075 liraya kadar gerileyen dolar, bugünkü işlemlere 2.21 liranın üzerinde başladı. Dolar, 2.2120 - 2.2130 lira aralığında hareket ederken, euro da güne 2.7550 lira dolayında başladı. Bu gelişmelere bağlı olarak yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.50'nin altına çekilerek 2.48 dolayına düştü.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, büyük enerji ithalatı nedeniyle yüksek düzeyde dış ticaret açığı veren Türkiye'nin yüksek enflasyon ve cari açık ile mücadelesine destek oluyor. Piyasa analistleri, petrol fiyatlarındaki devam eden düşüşe bağlı olarak enflasyonun önümüzdeki aylarda gerileyeceği beklentisinin liraya destek verdiğini belirtiyorlar.

BORSA
Petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle hafta başından bu yana aralıksız yükselen Borsa İstanbul Endeksi de 85 bin puanı aştı. Güne yüzde 0.23 artışla 84 bin 885 puandan başlayan Endeks'te artış devam etti ve birinci seansı yüzde 0.9 artışla 85 bin 450 puandan kapattı.

FAİZ
Petrol fiyatlarında devam eden düşüşün desteğiyle iki yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 7.50'nin altına gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana en düşük düzeye indi. Petrol üretiminin azaltılmayacağının açıklanmasının ardından yüzde 7.69 düzeyine kadar inen faiz bugün yüzde 7.47'ye kadar geriledi. 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de 20 Haziran 2013'ten bu yana en düşük olan yüzde 7.71'e indi.

ALTIN
Petrol fiyatlarındaki düşüş dolaylı olarak altını da etkiledi. Altın fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşün, küresel düzeyde  enflasyon baskılarını azaltacağı ve böylece, güvenli liman olarak bilinen altına olan talebi ve fiyatları baskılayacağı beklentileriyle düşmeye devam ediyor.

Küresel emtia piyasalarında 1 ons altın 1,181 dolara kadar geriledikten sonra 1,185 - 1,187 dolar aralığında hareket ederken, Kapalıçarşı'da 1 gram altın 84.35 lira ve çeyrek altın da 146.40 liradan satılıyor.