İstanbul, 19 Mart () - Bİlgisayar başında daha çok zaman geçiren ofis çalışanlarının yeni tip ofislerde artan ergonomi ve konfor beklentileri karşılandığında, ofislerde kalış süreleri de yüzde 35'e kadar artıyor.

Anadolu Gayrimenkul, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre ve Şehircilik UYG-AR Merkezi ile işbirliği içinde “Değişen Ofis Alanı Kullanımı Talepleri ve Yeni Pazar Dinamikleri Araştırma Projesi” başlıklı bir araştırma raporu hazırladı.

Ofis sektörünün mevcut durumu ile ofis yatırımındaki tercihlerin ve gelecek trendlerinin incelendiği raporda; zamanda bir yolculuk ile ofis mekânlarının tarihsel gelişiminin yanı sıra sektörün mevcut durumu da derinlemesine analiz edildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Anadolu Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta,  "Rekabetin oldukça yüksek olduğu, birçok önemli aktörün birbirinden başarılı projeleri hayata geçirdiği, canlı ve dinamik bir sektörün içerisindeyiz" dedi ve ekledi:

"Detaylı bir çok araştırmanın sonucu, Anadolu Grubu olarak geleceğe yönelik ihtiyaç ve beklentileri ayrıntılı şekilde analiz ederek, 2011 yılı sonunda sektöre girme kararı aldık."

İTÜ Çevre ve Şehircilik UYG-AR Merkezi’nden Dr. Kerem Yavuz Arslanlı tarafından hazırlanan ve sunulan “Değişen Ofis Alanı Kullanımı Talepleri ve Yeni Pazar Dinamikleri Araştırma Projesi”’nde öncelikle gelişen teknoloji ile birlikte değişen ofis kurguları incelendi.

ERGONOMİ VE KONFOR BEKLENTİSİ ARTTI
Raporda yeni ofis mekanlarından beklentilerin artık sadece mimari tasarım odağından çıkarak, teknik ve sosyal hizmet boyutuna taşındığı belirtildi. Bilgisayar başında geçirilen zamanın artması nedeniyle, ergonomi ve konfor beklentisinin arttığı, bu ihtiyaçlara göre ve verimli şekilde düzenlenmiş modern ofislerde çalışanların iş yerinde kalma süresinin yüzde 35 fazlalaştığı açıklandı.

SOSYALLEŞEN OFİSLER
Raporun en ilginç sonuçlarından biri ise, tüm bu değişime rağmen gelecekte ofislere duyulan ihtiyacın değişmeyeceği oldu.

Çalışma kapsamında, çalışanların istedikleri her yerden veriye ulaşabilmesine rağmen, bu veriyi bilgiye dönüştürmek için bir araya gelmeye, fikirleri tartışmaya ve ortak akıl ile ilerlemeye ihtiyaç duydukları ortaya çıktı.

Şirketlerin sadece bir ofis binasında çalışanlarını toparlamaktan da öte, çalışanlarının aynı ofis alanı içinde etkileşimlerini arttırmaya yönelik mimari çözümlere de yöneldiği belirtildi.

STOK 5 MİLYON METREKAREYE ULAŞACAK
İstanbul’da son yıllarda ofis yatırımlarında gerçekleşen artışın, önümüzdeki dönemde de yükselen bir ivme ile devam edeceği vurgulandı. 2014 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre 4 milyon metrekareye ulaşan ofis stoğunun, 2015 yılında 5 milyon metrekareye ulaşacağı bilgisi paylaşıldı.

OFİS YATIRIMLARI ÇOK MERKEZLİ GELİŞİYOR
Bu büyümede dikkat çeken önemli nokta ise, İstanbul’un çok merkezli bir şekilde büyüdüğü ve bu doğrultuda yeni yatırımların farklı alt merkezlere doğru kaymaya başladığı oldu. İstanbul Finans Merkezi nedeniyle gelecek ofis yatırımlarının büyük bölümünün Ataşehir, Kozyatağı, İçerenköy ve Ümraniye bölgelerinde yoğunlaştığı dile getirildi.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN GELECEK
Etkinlik kapsamında, Küçükyalı Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki çocukların gelecekte çalışmak istedikleri mekânlar ve mesleklerle ilgili çizdikleri resimler de sergilendi. “Ofisin Geleceği, Geleceğin Ofisi” etkinliği çocukların gözünden yaratıcı ‘gelecek’ resimleriyle renklendi.

SIFIR KARBON AYAK İZİ
“Ofisin Geleceği; Geleceğin Ofisi” toplantısının dikkat çeken bir diğer ayağı da etkinliğin karbon ayakizini azaltacak şekilde gözden geçirilip, ona göre planlanmasıydı. Daha önce yaptığı tüm etkinliklerde olduğu gibi Anadolu Gayrimenkul, bu toplantının da karbon ayakizini Altensis sponsorluğunda sıfırladı.

(FOTOĞRAFLI)