BURSA, () - TÜRKİYE'nin ihracatta lokomotif sektörü olan otomotiv ihracatında Eylül ayında düşüş yaşandı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde yer alan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Eylül ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.78 oranında azalarak, 1 milyar 733.7 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UİB bünyesinde bulunan 5 birliğin ihracat rakamları yazılı açıklama ile duyuruldu. Eylül ayında ihracat artışını sürdüren birlik, yüzde 0.29 artış göstererek, 2 milyar 78.8 milyon dolarlık ihracata imza attı. UİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklerden, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Eylül ayında ihracatını yüzde 0.78 oranında azaltarak, 1 milyar 733.7 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 7.04 artarak, 19 milyar 845.8 milyon dolar oldu. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ise Eylül ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.38 oranında artırarak, 120.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Eylül ayı ihracatı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 25.62 oranında artırarak, 50.1 milyon dolar rakamına ulaştı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Eylül ayı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.35 'lik bir artış sergileyerek, 18.6 milyon dolar rakamına ulaştı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nde (UYMSİB) ise Eylül ayında yaklaşık 25.20'lik artış yaşanarak, 14.9 milyon dolar seviyesine geldi.
İhracat artışı ile ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2.1 büyüdüğünü hatırlatarak, "İlk yarıda yüzde 3.3 büyüme gösteren Türkiye ekonomisi, ihracattan destek alarak büyüme grafiğini daha yukarıya taşıyabilir. Bu anlamda ihracatın ve ihracatçıların önünün açılması, desteklenmesi ve bu yönde yeni adımlar atılması son derece önemli" diye konuştu.
Türkiye ekonomisindeki büyümenin ana kaynağı olarak ihracatı işaret eden Sabuncu, "Ekonomimizde yaşanan büyümenin ana kaynağı ilk çeyrekte olduğu gibi ihracattır. Bu bizler açısından son derece önem taşıyor. 2'nci çeyrekte ihracat yüzde 5.5 artarken, ithalat yüzde 4.6 oranında düşüş kaydetti. Böylelikle ihracatın katkısı 1.5 puan, net ihracatın katkısı ise 2.9 puan oldu. İlk çeyrekte olduğu gibi büyümenin ağırlıklı olarak dış ticaret ile desteklendiğini ortaya koydu. UİB olarak, İhracatın her geçen gün artması ve güçlenen sanayi rakamları ile yıl sonunda büyümenin yüzde 3 - 4 aralığında olması bekleniyor" dedi.
"BURSALI İHRACATÇININ YÜZÜNÜ HAVAALANI GÜLDÜRECEK"
Yunuseli Havaalanı'nın tekrar uçuşlara açılacak olması ile ilgili açıklamada da bulunan Sabuncu, "Bursa, sanayisi ile Türkiye'yi sırtlayan şehirlerden bir tanesi konumunda. Üretimin son derece yoğun yaşandığı bir ilin her açıdan ulaşılabilir olması son derece önem arz etmekte. Bu bağlamda Yunuseli Havalimanı'nın tekrar uçuşlara açılacak olması ihracat açısından da önemli" dedi.

FOTOĞRAFLI