Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, zirai don yüzünden bu yıl fındık rekoltesinde azalma meydana gelebileceğini, bu nedenle ihracatçıların fındık ithalatı için çalışma başlatmasını eleştirerek, "Türkiye fındık ihracatında rekora koşarken don nedeniyle ithalat yapılırsa fındık tamamen dibe vurur. Köyden kente göç hızlanır" dedi.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, geçen mart ayının son haftasında Orta Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan kar yağışını sonrası yaşanan don olayı nedeniyle fındığın orta ve yüksek kesimlerde büyük zarar gördüğünü söyledi. Fındık hasar tespiti için Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz başkanlığında çalışma yapıldığını, hazırlanan raporu Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve hükümet yetkililerine sunacaklarını belirten Uğur Cörüt, rekoltenin düşük beklenmesi nedeniyle ihracatçıların fındık ithalatını gündeme getirmesini de eleştirdi.
'İTHALAT OLURSA FINDIK DİBE VURUR'
Türkiye'nin fındık ihracatının geçen sezon 300 bin tona çıkarak rekor kırdığına da dikkat çeken Uğur Cörüt, "Son zamanlarda fındıkta don zararından dolayı ihracatçılarımızda fındık ithalatı için hazırlık içerisindeler, bu yanlış birşey. Çünkü Türk fındığı bizim milli ürünümüzdür, en fazla ihraç ürünümüzdür. Böyle bir şey olursa fındık tamamen dibe vurur, üreticilerimiz tamamen mağdur olur. Fındık, üreticilerimizin işi, aşı, çocuklarının okul harçlığı. O yüzden ithalat olayı çok tehlikeli bir olay. Fındık para etmez, fındık para etmeyince kimse bahçesine sahip çıkmaz" dedi.
HÜKÜMET İTHAL FINDIĞA MÜSAADE ETMEYECEKTİR
İthalatın Türk fındığını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bu çalışmanın şimdilik durdurulmasını istedi. Fındık ithalatıyla Türk fındığının iç serbest piyasada ucuzlayabileceğini ve bunun da köyden kente göçü hızlandırabileceğini vurgulayan Cörüt, "İthal işi sıkıntı, bu yüzden böyle bir şeye kalkışan arkadaşlar varsa geri dursunlar. Don olayı bu yıla mahsus olan bir şey. Önümüzdeki yıllarda önümüz açık, inşallah böyle bir olay yaşamayız. Bu 40 yılda bir olan bir olay. Bu da Allah'ın takdiri. 'Böyle oldu' diye farklı yöntemlere geçip Türk fındığını bitirmenin, Türk çiftçisini, Ordu çiftçisini bitirmenin bir anlamı yok. Çünkü tamamen köyden kente göç hızlanır, köylerimizde yaşlı nüfus var zaten. Biz devamlı şehirde yaşayan insanlarımızı köye çekmek için sürekli mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde boşa çıkmış olur. İnanıyorum ki hükümetimiz buna müsaade etmeyecektir" diye konuştu.
FINDIKTA DÜŞÜK REKOLTE BEKLENİYOR
Yeni sezonda fındık rekoltesinin ne olacağının şimdiden bilinmediğini, ancak rekolte çalışmasının 20 Haziran'dan itibaren yapılabileceğini de belirten Cörüt, "Önümüzdeki yılın fındık rekoltesi düşük olacağı hepimizin gözü önünde ama ne kadar rekolte olur onu bilemiyoruz. Bunu bilmemiz için Haziran ayının 20'sini bulması lazım. Bazı kurumlarda 15 Mayıs'ta rekolte çalışması yapacağı duyuyoruz. 15 Mayıs'ta rekolte sayımı olmaz, zaten bu devlet tarafından yasaklandı" dedi.
Uğur Cörüt ihracatçıların da sıkıntı içinde olduğunu anımsatarak, "İhracatçılarımızda bu konuda haklılar, çünkü işyerlerinde çalışan insanlar var. Onların da işi aşı bu. Ama bunu bir sefer yapıp, gelecek yıllarada yayılırsa Türk fındığı tamamen sıkıntıya girer ve biter diye düşünüyorum" diye konuştu.

NK (MS/CK) (FOTOĞRAFLI)