İSTANBUL, 27 Kasım () -  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi azaltacağına yönelik beklentilerin zayıflamasıyla, bir varil petrolün fiyatı yaklaşık 2 dolar daha düştü.

Brent petrolü, OPEC'in Viyana'da yapılacak bugünkü toplantısında petrol üretimini azaltacağına yönelik beklentilerin giderek azalmasıyla 76.25 dolara inerek dört yılın en düşük düzeyine geriledi. OPEC'in önde gelen üyelerinden Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, toplantıda üretimin azaltılması için öneri yapmayacaklarını açıklamaları, üretimin azaltılması olasılığını zayıflattı.

OPEC üyelerini, Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Lİbya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela oluşturuyor. Brent petrolünün fiyatı 76.25 dolara kadar gerileyerek Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeyi gördükten sonra, 76.45 dolar dolayında hareket ediyor. ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı da 73 doların altına inerek 72.70 dolara çekildi.

DÖVİZ
Petroldeki düşüşün etkisiyle liradaki güçlenme de sürüyor. Bankalar arası piyasada dün 2.22 liraya kadar çetilen dolar bugün ilk işlemlerde 2.21 liranın da altına inerek 2.2098 liraya kadar geriledi. ABD para birimi daha sonra 2.2101 lira düzeyinde hareket ederken, euro da 2.76 liraya düştü.

ALTIN
İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervleri hakkındaki referandum öncesinde, altının ons fiyatı 1,200 doların da altına inerek 1,195 dolardan işlem gördü.

İsviçre'de Pazar günü yapılacak olan referandum merkez bankasının altın rezervlerini satmasının engellenmesi ve merkez bankasındaki varlıkların en az yüzde 20'sinin altın olarak tutulması hakkında olacak. Şu anda altının rezervler arasındaki payı yüzde 8 düzeyinde bulunurken, referandum inisiyatifine halk arasında destek son anketlere göre yüzde 38 düzeyine geriledi.