SEYHAN İlçe Ziraat Odası Başkan Vekili Cahit İncefikir, yüksek limon fiyatından yararlanmak isteyenlerin, olgunlaşmamış ürünleri hasat ettiğini belirterek "Bu, hem üreticilerimize hem de tüketicilerimize vurulan en büyük darbedir" dedi.
Aynı zamanda Hal Hakem Heyeti Başkanı da olan İncefikir, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yaklaşık 800 bin ton limon üretildiğini, bunun da büyük bölümünün Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştiğini söyledi. Toplam üretiminin 450 bin tonunun ihraç edilerek, yaklaşık 500 milyon dolarlık gelir elde edildiğini belirten İncefikir, şöyle konuştu:
"2015 yılında 'yatak limonu' olarak adlandırılan depo limonunda bir miktar rekolte eksikliği vardı. Ülkemizde kooperatifleşmenin yaygın olmamasından dolayı, fiyat dalgalanmalarından oluşan rant ne yazık ki biz üreticilere yansımamaktadır. Diğer ürünlerde olduğu gibi rant aracılara kalmaktadır. Bugün için, piyasadaki yüksek limon fiyat farkından faydalanmak isteyen, bazı kimselerin, limon meyvesinin hasat olgunluğuna gelmeden, hasat yaptlarını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu hareketin doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeteri kadar meyve suyunun oluşmadığı limonun tüketiminde sorun yaşanacaktır ve bu davranış, tüketiciyi aldatmaya yöneliktir."
Adana Hal Hakem Heyeti olarak yetkili kurumların hasat izni vermediği ürünün toplanmasına 'şiddetle karşı çıktıklarını' ifade eden Cahit İncefikir, şöyle konuştu:
"Halde bu ürünlerin satışını yapacak olan Hal esnafının bu ürünleri satmamalarını, üreticilerin erken hasatı engellemelerini, yetkililerin bu konuyu kamu adına takip etmelerini talep ediyoruz."
İncefikir, Rusya ihracatındaki sıkıntıların giderileceğinden umutlu olduklarını, yaşanan süreçte Uzakdoğu, Asya, Ortadoğu ve Avrupa'da önemli pazarlar edindiklerini, bunun da kazanç olduğunu ekledi. Limonun kilosu, Çukurova Bölgesi'ndeki marketlerde 6 liradan satılıyor.

FOTOĞRAFLI