İSTANBUL, 15 Eylül () - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisi için Mayıs ayında düşürdüğü büyüme tahminlerini değiştirmedi.

Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirme ve tahminlerinde güncellemeler yapan OECD, Mayıs ayında Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 2.8'e, 2015 büyüme tahminini de yüzde 4'e indirmişti.

OECD'nin yeni güncellemelerine göre, Çin ekonomisi bu yıl yüzde 7.4 ve gelecek yıl yüzde 7.3, Hindistan ekonomisi de sırasıyla yüzde 5.7 ve yüzde 5.9 büyüyecek. Örgüte göre, diğer bir gelişen ekonomi olan Brezilya'daki büyüme oranları ise sırasıyla yüzde 0.3 ve yüzde 1.4 olacak.

KÜRESEL EKONOMİ DENGESİZ GENİŞLİYOR

OECD Genel Sekreter Yardımcısı ve Baş Ekonomist Vekili Rintaro Tamaki said, raporu sunumunda yaptığı konuşmada, "Küresel ekonomi ılımlı bir tempoda ve dengesiz bir şekilde genişliyor" dedi ve ekledi:

"Ticaretin büyümesi çok yavaş ve dolayısıyla gelişmiş ekonomilerdeki işgücü piyasasındaki iyileşme yalnızca çok küçük düzeylerde olduğu için tüm dünyada hâlâ çok sayıda insan iş bulamıyor."

OECD, Mayıs ayında yayımladığı büyüme tahminlerini güncelleyerek, euro bölgesi için bu yılın büyümesini yüzde 1.2'den yüzde 0.8'e, gelecek yıl için de yüzde 1.7'den yüzde 1.1'e indirdi.

Örgüt, ABD ekonomisine için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2.6'dan yüzde 2.1'e, gelecek yıl için de yüzde 3.5'ten yüzde 3.1'e düşürdü.

"AVRUPA MERKEZ BANKASI BÜYÜMEYİ DESTEKLEMELİ"

Raporda Ağustos ayında euro bölgesinde beş yılın en düşük düzeyi olan yüzde 0.4'e ulaşan enflasyonun, deflasyon tehlikesini artırdığı ancak Avrupa ülkelerinde talebin artmasına paralel olarak enflasyonda yükselme beklendiği belirtildi.

OECD, euro bölgesindeki büyümenin hız kazanması için Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) destek çağrısı da yaparak, AMB'nin bu amaçla tahvil alımlarına başlamasının yerine olabileceğine işaret etti.

AMB bu ay politika faizini neredeyse sıfıra indirmiş ve kredi ihtiyacı içinde olan şirketlere kredi verilmesini teşvik etmek için ipotekli tahvil alımlarına başlama sözü vermişti.