İSTANBUL, 27 Kasım () - Dünyada obezitenin, nişasta bazlı şeker (NBŞ) tüketimi başadıktan sonra arttığına dikkat çeken Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Rakamlar ortaya koyuyor ki, pancar şekeri masum" dedi.

Dünya şeker sektörünün temsilcileri Londra’da iki büyük organizasyonda bir araya geldi. Üç gün boyunca şekerin geleceğini konuşan katılımcılar, istatistiklerle sağlık araştırmalarını masaya yatırdı.

Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği’nin (WABCG) istişare toplantılarında sektördeki mevcut durum ile fırsat ve tehditler görüşüldü.

Toplantılarda organizasyona üye ülkelerin 2013-14 üretimleri ve 2014-15 üretim tahminleri değerlendirildi. Avrupa Birliği (AB) Şeker Reformu çerçevesinde 2017 sonrası projeksiyonlarla obezite, sağlıklı beslenme gibi konularda şeker aleyhine yürütülen kampanyalar ve bilimsel veriler ele alındı.

Toplantıda tartışmalar, şeker fiyatlarının seyri ile AB Şeker Reformu sonrası kotaların kalkmasıyla birlikte NBŞ'lerin, pancar ve kamış şekeri için tehdit oluşturup oluşturamayacağı üzerinde yoğunlaştı.

Fransa Pancar Üreticileri Birliği CGB’den R. Cuni kotaların kalkmasının sert bir rekabet ortamına neden olacağını ancak AB şeker sektörünün güçlenen rekabetçi yapısının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

"NBŞ'LERİN PAZARA ETKİSİ OLMAZ"
Avrupalı tüketicilerin sağlık endişesiyle izoglikozlu (NBŞ) ürünlere mesafeli durduğunu hatırlatan Cuni, bu nedenlerle izoglikozların pancar şekeri için tehdit oluşturamayacağını vurguladı.

Tatlandırıcı pazarında yüzde 4 payı olan izoglikozların 10 yıl sonra en fazla yüzde 11’ler seviyesine çıkabileceğini vurgulayarak, “Kısa ve uzun vadeli AB projeksiyonlarında pancar şekeri mutlak ağırlığını ve rekabetçi yapısını koruyacak” dedi.

"OBEZİTEYİ NBŞ'LER ARTIRDI"
Londra’daki çalışmaları değerlendiren Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, doğal olmayan tatlandırıcıların obeziteye etkisini rakamlarla ortaya koyulduğuna işaret etti ve ekledi:

“Rakamlar ortada, kişi başına pancar şekeri veya kamış şekeri tüketimi 1980’li yıllarda zirvedeydi ve dünyanın obezite derdi diye bir derdi de ciddi anlamda yoktu. Kişi başına tüketim oranları NBŞ’ler dâhil toplamda üçte iki azalmış ancak obezite en azından istatistiklerine vakıf olduğumuz üç ülkede yüzde 20 ile yüzde 60 artmış."

"AB ŞEKER DE SATACAK"
Şekerle ilgili Türkiye’deki gibi bir kampanyanın Avrupa’da da yürütüldüğünü belirten Konuk, şöyle konuştu:

"AB serbest ticaret anlaşmalarıyla ileri teknoloji ürünlerini, otomotiv gibi ağır sanayi ürünlerini daha kolay satıyor, karşılığında arpa mısır şeker ithal ediyordu. Artık o dönemde kapanıyor veya o aralık da daralıyor. Yani bundan sonra buzdolabı da satacak, televizyon da satacak, otomobil de satacak şeker de satacak.”