Özgür ARSLAN / İSTANBUL, () EKONOMİ  Bakanı Nihat Zeybekçi, kurdaki dalgalanmanın Nisan ayı enflasyonunda nasıl bir etki yapacağını sorusuna, "Enflasyonla ilgili kurun etkisi olacaktır ama Türkiye'deki gerek mevsimsel gerekse diğer sektörlerdeki olumlu gelişmeler bence kurun etkisini nötralize edecektir. Nisan ayı ile ilgili enflasyonla ilgili beklentim ekstra negatif bir beklentim yok. Ekstra negatif bir sonuç olmayacak" dedi.

TOBB Plaza'da gerçekleştirilen Türkiye-Etiyopya iş forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Etiyopya'daki yatırım olanaklarını değerlendirmek istediklerini belirterek "Şu anda oradaki Türk yatırımlarının tutarı 3 milyar dolara yaklaşıyor. Orada bir şirketimiz 8 bin 500 Etiyopyalı'yı istihdam edecek bir yatırım planları yapıyor. Etiyopya'nın önümüzdeki dönemde inanılmaz bir şekilde enerjiye ihtiyacı var. Ama diğer taraftan kaynakları var. Dünyanın en önemli hidroelektrik kaynakları Etiyopya'nın elinde. Dünyanın en önemli kömür kaynakları da Etiyopya'nın elinde. Bu iki potansiyel ve ihtiyacın önümüzdeki dönemde çok büyük bir yatırım alanı olduğuna inanıyorum" dedi.

ZİRAAT BANKASI ETİYOPYA'DA OFİS AÇACAK
Bakan Zeybekçi Etiyopya'da Ziraat Bankası'nın bankacılık yapabilmesi için gerekli temasları sağladıklarını ve orada bankacılık yapacak ilk yabancı bankanın bir Türk bankası olması temennisinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Türkiye Etiyopya'da inşallah başka alanlarda da olacak. Şu anda Etiyopya'da yabancı banka olarak hiçbir banka yok. Ben inanıyorum ki Etiyopya'nın ilk yurtdışından gelen bankası bir Türk bankası olacak. Ziraat bankamızın kendileri ile olan temasını şu anda sağladık. İnşallah orada önce bir ofis ardından orada bankacılık yapmak için de ilk lisans alan banka olacaktır."

NİSAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ
Forumdaki konuşmasının ardından çıkışta basın mensuplarının sorusu üzerine kurdaki dalgalanmanın enflasyonuna etkisini değerlendiren Bakan Zeybekçi "Enflasyonla ilgili kurun etkisi olacaktır ama Türkiye'deki gerek mevsimsel gerekse diğer sektörlerdeki olumlu gelişmeler bence kurun etkisini nötralize edecektir. Nisan ayı ile ilgili enflasyonla ilgili beklentim ekstra negatif bir beklentim yok. Ekstra negatif bir sonuç olmayacak" dedi.

(FOTOĞRAF)