Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 22 Ağustos () - Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikaları ve taksit düzenlemelerinin etkisiyle çek kullanımında büyük artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk yedi ayında kesilen çek sayısı ve hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25'ten çok arttı.

TBB verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında nakte sıkışan piyasalarda kesin çeklerde adet ve tutar bazında büyük artışlar yaşandı. Verilere göre, kesilen çek sayısı bu yılın ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 artışla 12.9 milyon adete yükselirken, aynı dönemde tüm çeklerin hacmi yüzde 25.6 artarak 312 milyar liraya yükseldi.

ÇEK YAPRAKLARI BÜYÜDÜ

Buna göre, fiyatlardaki artışların da etkisiyle, çek yapraklarının hacmi de büyüdü. Buna göre, 2013 yılının elk yedi ayında 21 bin 595 lira olan çek yapraklarının ortalama büyüklüğü, bu yılın aynı döneminde yüzde 14.8 artışla 24 bin 797 liraya çıktı.

Merkez Bankası'nın yükselen enflasyonu frenlemek için uyguladığı sıkı para politikaları piyasalarda nakit akışını sınırlıyor. Nakit sıkıntısı çekenler de bu nedenle mecburen çek ile alışverişe yöneliyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyonda gözle görülür bir iyileşme olmadığı sürece parasal sıkılaştırmada geri adım atmayacağı sözleri ise çek kullanımın bir süre daha artacağını işaret ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın enflasyonun en yüksek seviyeye çıkacağını söylediği dönem olan Haziran ayında TBB'nin verilerine göre, kesilen çek adedinde ve tutarında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor.

"TEDAVİ ETMEK İÇİN ALINAN ÖNLEM, BAŞKA BİR YERDE SIKINTIYA YOL AÇABİLİYOR"
Bahçeşehir Üniversite Öğretim Üyesi Doç. Ümit İzmen, geçen sene BDDK tarafından yapılan düzenlemelerden sonra hanehalklarının kullandığı kredilerin yıllık artış hızının yüzde 10'lara doğru gerilediğine dikkat çekerek, "Taşıt kredilerindeki azalma yüzde 10'ları buldu" dedi ve ekledi:

"Bireysel kredi kartı kullanımı Haziran'da yüzde 3 geriledi. Kredilere erişimin azalması, tüketiciyi finansman için yeni yönelimlere sevk etmiş görünüyor. Bunların da başında çek kullanımının artması geliyor. Çek kullanımındaki artış, karşılıksız kalan çeklere de yanısıyor. karşılıksız kaldıktan sonra ödemesi yapılmamış çek adetinin toplam karşılıksız çek adetine oranı yüzde 90'lara yükseldi. Bu oran geçen sene yüzde 60'lar civarındaydı. Yani, bir sorunu tedavi etmek için alınan önlem, başka bir yerde sıkıntıya yol açabiliyor. Bunu önlemek için bütüncül bir bakış açısı gerekiyor."

(FOTOĞRAFLI)