Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, ()- MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Akif Demirbaş, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satın Alma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS), Ağustos ayında önceki aya göre 3,4 artarak 52,8 değerine ulaştığını açıkladı.
Akif Demirbaş, MÜSİAD'ın oluşturduğu SAMEKS verilerinin Ağustos ayı sonuçlarını Kırıkkale'de bir restoranda açıkladı. SAMEKS verilerinin Türkiye ekonomisinde aylık işlemlerin önemli gösterge olduğunu belirten Demirbaş, "SAMEKS, Ağustos ayında önceki aya göre 52,8 değerine ulaştı. Burada sanayi sektörünün 2,3, hizmet sektörünün de 3.8 artış kaydetmesi etkili olmuştur" dedi. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de kaos ortamlarının bir an önce sona ermesi ve ülkenin tekrar hızlı bir şekilde kalkınmaya devam etmesi temennisinde bulundu. Çin'de son dönemde meydana gelen değişikliklerin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin parası üzerinde ciddi anlamda etki yaptığını anlatan Özdemir, şöyle dedi:
"2.63'e kadar düşen dolar bir anda 3 liraya kadar çıkmış oldu. Türkiye ekonomisinin şöyle bir sıkıntısı var. Ana mal ithalatını dolarla yapıyor, ama ihracatını Euro ile yapıyor. Avrupa ülkelerine daha çok ihracatımız yüzde 40'ların üzerinde olduğu için özellikle sanayi ürünlerini bizim ihraç ettiğimiz yerler açısından böyle bir problem var. O da bizim ekonomimizi ciddi anlamda düşürüyor."
Özdemir, dünya ekonomik sıralamasında 16. sıraya kadar yükselen Türkiye'nin, bu değişikliklere birlikte 17, nerdeyse 18'e doğru tekrar sürüklenmeyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Bütün bu olumsuzluklara, güven ortamındaki sorunlara, kurdaki baskılara rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde de ciddi anlamda bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Özdemir, "Özellikle sanayi endeksi büyümeye devam ediyor. Haziran ayı itibariyle işsizlik oranı da yılın en düşük seviyesine gelmiş durumda. Enflasyon da bu anlamda Türkiye ekonomisi açısından olumlu bir noktada duruyor" dedi.

FOTOĞRAFLI