Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim kurulu Başkanı Yaşar Coşkun, geçen ay açıklanan orta vadeli programdaki rakamlara göre ülke ekonomisinin büyümede zorluk yaşadığının görüldüğünü söyledi.
MTSO Meclis Başkanı Hayati Dolman Başkanlığında MTSO Bülent Koşmaz Hizmet Binası'nda gerçekleşen toplantıda, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun, gündeme ve ekonomiye dair açıklamalar yaptı.
HEDEFLER TUTMADI DEĞERLENDİRMESİ
Manisa TSO Bülent Koşmaz Hizmet Binası açılışı ve TOBB Manisa Bülent Koşmaz Fen Lisesi temel atma törenlerini başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun, orta vadeli program ile ilgili görüşlerini açıkladı. Coşkun, "Bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay 2015-2017 dönemini kapsayan orta vadeli program açıklandı. Programda yer alan birkaç istatistiki veriye değinmek istiyorum. Orta vadeli programa göre; büyüme bu yıl için yüzde 4'tü, yüzde 3.3'e çekildi. 2015'te yine yüzde 4 hedefi belirlendi. Enflasyon hedefi bu yıl için yüzde 5.3'tü yüzde 9.4'e yükseldi. Bir önceki orta vadeli programda 2014 yılı için kişi başı gayri safi yurt içi hasıla 11.277 dolar idi bu rakam bu yıl için 10.537 dolar olarak revize edildi. Yüzde 6 civarında milli gelirimiz de bir azalma söz konusu. Açıklanan verilere baktığımızda hedeflerin tutmadığını hatta altında kaldığını görüyoruz. Rakamlar bize ülkemiz ekonomisinin büyümede zorlandığını gösteriyor" diye konuştu.
Dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Başkan Coşkun, "Amerikan Merkez Bankası FED'in, 14 Eylül 2012 tarihinden bu yana sürdürdüğü tahvil alım programını 29 Ekim 2014 tarihi itibariyle sonlandırmasıdır. Şu an ki merak konusu ise faiz oranlarında ne zaman artırıma gideceği. Çünkü FED'in faiz artırımına ilişkin kararının piyasada yaratacağı dalgalanmaların önümüzdeki dönemde dış finansman ihtiyacı yüksek ekonomilerden biri olan ülkemiz üzerinde olumsuz yönde etkili olacağını öngörüyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI