Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - MAKİNA ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nın modernizasyonu ihalesini kazanan İtalyan Danieli firmasına, iş teslim töreni yapıldı. Projenin startının verildiği törende MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, 2 yılda modernize edilecek tesislerde yıllık 120 bin ton sıvı çelik üretimi yapılacağını açıkladı. 
MKEK Çelikhane'de düzenlenen iş teslim töreninde kurban kesilerek dua edildi. Çelikhanenin 2 yılda modernize edileceğini ifade eden MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, "Önümüzdeki 2 yıl süresince tamamen modernize edilerek 120 bin ton sıvı çelik üretebilecek modern bir çelikhane çalışmamız devam ediyor. İlk aşamada alt yapımı çalışmaları kapsamında yıkımlar olacak. Çatı 30 metre yükselecek. Yeni gelecek pota ocağı, ark ocağı ve toz tutucu tesisleri alabilecek bir düzenleme yapılacak. Önümüzdeki dönem içinde çalışmalarımız belirli bir disiplin içinde kazasız belasız bitmesini temenni ediyoruz" dedi.
Kırıkkale Valisi Ali Kolat ise hem Türkiye hem de Kırıkkale için büyük bir kazanım olacak olan Çelikhane Projesi'nin özellikle savunma sanayiine önemli katkılarının olacağını ifade etti. Kolat, "Bu projenin gerçekleşmesi için çok büyük gayretler gösterdiniz. Biz de elimizden geldiğince çaba sarfettik. Kırıkkale ve ülkemiz için stratejik diyebileceğimiz bir proje. Bu proje hem ülkemize, Kırıkkale'mize, MKE'ye ve savunma sanayiine önemli getirileri olacaktır" dedi. Danieli firması Proje Direktörü Andrea Scamor da konuşmasında, "MKE bize bu fırsatı bize verdiği için teşekkür ediyoruz. Proje sonunda hem Türkiye'ye, hem de MKE'ye başarılı bir tesis sunacağımıza inanıyoruz" dedi.
Çelikhanenin kurulması sonucu 30 ton/döküm kapasiteli elektrik ark ocağı, 30 ton kapasiteli pota ocağı, 30 ton kapasiteli vakum altında gaz giderme tesisi kurulacak. Yılda ortalama 120 bin 385 ton sıvı çelik üretilecek tesis, toz toplama ve filtreleme ile tamamen doğa dostu olacak. Çelikhanenin kurulması ile MKE namlu çeliği, vasıflı çelik, takım çeliği ve paslanmaz çelik üretebilme yeteneğine kavuşacak.

FOTOĞRAFLI