(Gelişmeler eklendi.)
Gülseli KENARLI / İstanbul, 26 Şubat () - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı hedef alan açıklamaları ve ABD'de çekirdek enflasyonun yükselmesiyle dolar 2.50 liraya çıktı.

Güne 2.49 lira dolayında başlayan dolar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık tarafından yalanlanmasıyla 2.4796 liraya kadar geriledikten sonra, ABD verilerinin açıklanmasıyla yeniden tırmanışa geçti 2.5 liraya çıktı.

Sabah saatlerinde 2.8354 seviyesine kadar yükselen Avrupa para birimi euro ise gün içinde düşüş seyri izleyerek 2.8011 liraya kadar geriledikten sonra 2.80 seviyesinin hemen üzerinde hareket etmeye başladı.

'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Piyasada bir endişe var, piyasa korkuyor. Fiyatlama davranışları bozuluyor ve spekülasyonlar var" dedi.

Uskuay, taşların yerinden oynadığını ve artık toparlanmanın zor olduğunu ifade ederek, "Makas çok açıldı eğer 10 yıllık faiz 2 yıllık faizin üzerine çıkarsa kurdaki artış devam eder. Cumhurbaşkanın açıklaması, Amerika dayanıklı mal siparişlerinin artması, çekirdek enflasyonun yükselmesi kuru etkiledi. Zaten kurda ki yükselişe sebep bulmak için ekrana bakmak yeterli hale geldi" dedi.

"PİYASADA BİR ENDİŞE VAR, PİYASA KORKUYOR"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, taşların yerinden oynadığını ve artık toparlanmanın zor olduğunu ifade ederek, "Makas çok açıldı eğer 10 yıllık faiz 2 yıllık faizin üzerine çıkarsa kurdaki artış devam eder. Cumhurbaşkanın açıklaması, Amerika dayanıklı mal siparişlerinin artması, çekirdek enflasyon kuru etkiledi. Zaten kurdaki yükselişe sebep bulmak için ekrana bakmak yeterli hale geldi" dedi.

Uskuay, enflasyonist davranışlar bozulduktan sonra Merkez Bankası'nın faiz indirmesinin bir şey değiştirmeyeceğini dile getirerek, "Kendi kendimize ekonomik dengesizlik yarattık. Kur bunun sadece yansıması" dedi ve ekledi:

"Kur şu anda düne göre daha yüksek ve yurtdışı piyasalardan negatif ayrışmış durumdayız. MB'nin faiz kararı günü Yunanistan'dan anlaşma ve ABD Merkez Bankası tarafından güvercin açıklama geldi. Biz MB'nin kararı ile hareket edecek bir piyasayken bu iki gelişme sonrası, bunu daha sonraya bıraktık. Faizde ki her geri çekilme, bir satış getiriyor. Piyasada bir endişe var, piyasa korkuyor. Fiyatlama davranışları bozuluyor ve spekülasyonlar var. Erdem Başçı'nın işe gitmemesi bile bir tedirginlik yaratıyor. Yurtdışındaki en ufak bir gelişme, piyasalarda dengesizlik yaratıyor."

ALTIN - PETROL
Hafta başında uluslararası piyasalarda 1200 doların altında olan altının onsu, değer kazanarak 1219 dolar seviyesine kadar yükseldi. Kapalı Çarşı'da altının gramı 97 lira, çeyrek altın 167 liradan ve Cumhuriyet altını ise 641 liradan alıcı buluyor. Hafta başında 60 doların üstüne çıkan Brent petrolün varili fiyatı 63 dolara dayandı.

BORSA
Güne 86 bin 528 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi yükseliş seyrini koruyarak öğle saatlerinde 87 bin 380 puana kadar yükseldi. Öğleden sonra tekrar 87 bin puanın altına çekilen endeks 86 bin 391 puana kadar çekildi.

(FOTOĞRAFLI)