Gülseli Kenarlı / İstanbul, 21 Nisan () - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarınki toplantısı öncesinde, iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.89 ile Ekim 2014'ten bu yana en yüksek düzeye çıktı.

Geçen hafta 2.7305 lira ile tarihi rekor düzeye yükselen dolar ise sabah 2.71 lirayı aşarken, öğleden sonra 2.69 liranın hemen altına hareket ediyor.

Avrupa para birimi euro ise, Yunanistan'ın temerrüte düşebileceği ve Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişeleriyle düşüş eğilimini sürdürüyor.

Sabah saatlerinde 2.90 liranın üzerinde olan euro, gün içinde sürdürdüğü düşüş eğilimiyle 2.87 liraya kadar geriledi.

Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksi ise daha sonra toparlandı. Endeks, kapanışa doğru yüzde 1.78 artışla 83.770 puan düzeyindeydi.

"Merkez'den faiz artışı beklentisi yok"
'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, beklentilerin Merkez Bankası'nın yarınki Para Politikası Kurulu'nda faizlerde değişiklik yapamayacağı yönünde olduğunu belirterek, "Ancak mevcut durumda Türkiye gelişmekte olan ülkelere kategorisinde para birimi en çok değer kaybeden ülke olarak ön plana çıkıyor" dedi ve ekledi:

"İlk neden bizim gergin bir seçim geri sayımında olmamız. Seçim sonrası senaryoların fiyatlanmaya gitmesiyle piyasalar açısından en iyi senaryo görülmüyor. Seçimden sonra ekonomik ajanda ikinci planda kalacak gibi görünüyor. Bu stres seçim ve sonrasında da devam edecek. Ayrıca Fed'in faiz artışı beklentisi ile bu süreç kendini besleyen bir süreç olarak devam edecek."

Merkez'in, faiz artırması çok kolay bir seçim olmadığına dikkat çeken Şanlı, "Belki bir miktar artırarak ya da tutanaklara 'gerekirse artıracağı' cümlesi koyarak mesaj verebilir. Fed'in Haziran'da faiz artırmasını beklemiyorum. Merkez Bankası, mevcut faiz oranıyla yazı geçirebilir. Enflasyon beklentileri yüzde 7-7.5 seviyesinde, buna paralel olarak Merkez'in yılın ikinci yarısında faiz artırması gerekebilir" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)