Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 19 Aralık () - Hükümetin ekonomide yeni eylem planı tasarrufa odaklanıyor; ancak, uzmanlara göre, Merkez Bankası'nın üzerindeki baskılar,  lira cinsinden tasarruflara dönük güven ortamının oluşmasını zorlaştırıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan,  Eylem Planı'na göre, tasarrufların uzun vadeli araçlara kaydırılması bir hükümet politikası olarak ele alınacak.

Bu kapsamda, 2016 yılı sonuna kadar, sermaye piyasası araçları için azami iki yıl olmak üzere, bu araçların elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılması konusunda çalışma yapılacak.

'ya değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Birdal, hükümetin halkın tasarruf konusunda bilinçlendirilmesi çalışmasını gerçekçi bulmadığını ifade ederek, "Sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde vadeye göre bir farklılaştırılma uygulanmasına gelince burada hükümeti bekleyen temel zorluk faizlere dönük orta ve uzun vadeli yukarı yönlü beklentilerin artması" dedi.

Birdal, Merkez Bankası üzerindeki baskılara da dikkat çekerek, "Hükümetin, özellikle uzunca bir süredir Merkez Bankası ile arasında süren gerginliği, lira cinsinden tasarruflara dönük güven ortamının oluşmasını zorlaştırıyor. Siyasi istikrarsızlığın derinleştiği, Merkez Bankası bağımsızlığının bu denli sorgulandığı bir ortamda palyatif tedbirlerle hükümetin ekonomiye istikrar kazandırmasının giderek zorlaştığını düşünüyorum" diye konuştu.