(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 24 Aralık () - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son toplantısında, beklendiği gibi politika faizini ve kısa vadeli faizleri değiştirmedi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, yüzde 8.25 politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin değiştirilmediği belirtildi. Merkez Bankası gecelik borç verme faizini yüzde 11.25 ve borçlanma faizini de yüzde 7.50 düzeylerinde sabit tuttu.

Ayrıca, yüzde 10.75 düzeyinde olan açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da değiştirilmedi.

"YÜKSEK GIDA FİYATLARI" YOK
Açıklamada, son dönemlerde Merkez Bankası PPK kararlarında ve Başkan Erdem Başçı'nın hemen her açıklamasında, yüksek enflasyonun nedeni olarak gösterdiği "yüksek gıda fiyatları"ndan bu kez söz etmediği dikkat çekti.

PPK faiz kararlarına ilk olarak Temmuz toplantısında giren, "Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur" ifadesi, daha sonra "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" şeklini almıştı.

DIŞ TALEPTE ZAYIFLAMA
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle, kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen açıklamada, dış talep zayıflarken, iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiğinin altı çizildi.

Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının da enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirmesine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

SIKI DURUŞ SÜRECEK
"Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılında, ilk yarıda daha hızlı olmak üzere, Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."