Gülseli Kenarlı / İstanbul, 1 Temmuz () - Meclis Başkanlığı seçiminden bir koalisyon sinyali gelmemesiyle Borsa İstanbul Endeksi yönünü aşağı çevirdi.

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Piyasalarda biraz daha olumsuz seyrediyoruz. Meclis Başkanlığı seçimden koalisyona dair bir ışık yanmadı, partiler arasında bir uyuşma görünmedi. Çok kolay bir koalisyon kurulacağını sanmıyoruz" dedi.

Güne 2.68 lira seviyesinde başlayan dolar kuru, Meclis Başkanlığı seçimlerinin AKP'nin adayının kazanması ve seçimden koalisyon sinyalinin gelmemesi üzerine aynı düzeylerde kaldı.

Seçim öncesi 2.66 lira seviyesinde olan dolar, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta başında 2.66 lira ile seçim öncesi düzeyine çekilmişti.

Yunanistan'ın krizi Avrupa Birliği'nden çıkmadan bir şekilde sonuçlandırabileceği beklentisiyle Euro Bölgesi'nde daha iyimser tabloya bıraktı. Avrupa para birimi euroda bu gelişmelere rağmen 2.97 liralık seyrini gün boyu kordu.

Borsa İstanbul Endeksi günü yüzde 0,69 düşüşle  81 bin 681,71 puandan tamamladı.

"Çok kolay bir koalisyon kurulacağını sanmıyoruz"

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, piyasaların tamamen iç dinamiklerden etkilendiğini ifade ederek, "Piyaslarda biraz daha olumsuz seyrediyoruz. Bunun Meclis Başkanlığı seçimden koalisyona dair bir ışık yanmadı, partiler arasında bir uyuşma görünmedi. Çok kolay bir koalisyon kurulacağını sanmıyoruz. Koalisyon görüşmelerinin bayrama kadar süreceğini düşünüyoruz. Piyasalar dün ve bugün iç dinamiklerle hareket etti. Koalisyon çıkana kadar piyaslarda artı yönlü hareket görünmeyecek" dedi.

"Eylül ayında ABD faiz artışına başlayacaktır"

Yunanistan tarafındaki gelişmeleri değerlendiren Uskuay, "Yunanistan piyasada çok olumlu bir seyir yaratmaz. Yunanistan tamamen gündemsizlikten konuştuğumuz bir konu. Bugün ABD'de tarım dışı istihtam rakamları beklentilerin üzerinde geldi, yarında yine beklentilerin üstünde gelecek rakamları var. Gündem bir anda Fed'e dönecek. Fed Başkanı Janet Yellen'in 15 Temmuz'da yılın ilk yarısına ilişkin açıklamaları olacak. O zaman fazi artışı sinyali gelecektir ve Eylül ayında ABD faiz artışına başlayacaktır" diye konuştu.

(Fotoğraflı)