İstanbul, 1 Temmuz () - Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, halen 16. sırada olduklarını söylediği Rusya pazarında "ilk 5" içine girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye GSYİH’sinin yüzde 2.4’ünü üreten ve geçen yıl 14.7 milyar dolarlık ihracat yapan makineciler, coğrafi avantajını da kullanarak Rusya pazarında büyümesini sürdürüyor. Makineciler bir yandan da bu ay Rusya’da düzenlenecek olan ve Global Connection’ın medya sponsoru olduğu Innoprom Fuarı’na ilk kez katılmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin uluslararası medya kuruluşu Global Connection, Makine Tanıtım Grubu’nun stratejik liderliğinde Komsomolskaya Pravda ve Kommersant’a birer ek hazırladı.
Bugün Pravda ve Kommersant gazetelerinde yayınlanan sözkonusu eke konuşan Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, üretim kalitesi ve verimliliğini artırmayı hedefleyen Rusya için gerekli makineleri sağlayacak en yakın ortağın Türkiye olduğunu söyledi.

Rusya’ya en fazla makine ihracatını Çin’in yaptığını belirten Dalgakıran, Rusya’ya makine satan yabancı firmaların bu ülkede yatırım yaptığına işaret ederek, Türk firmalarının da burada temsilcilikleri olması gerektiğini belirtti.

Rusya’ya makine satan ülkeler arasında Türkiye’nin şu anda 16’ncı sırada olduğunu belirten Dalgakıran, "Hedefimiz ilk 5’e girmek. Bu hedefe doğru ilerliyoruz. Rusya’nın 2014 yılı makine ithalatı yüzde 10 azaldı, ancak bu dönemde bizim bu ülkeye makine ihracatımız yüzde 8 artış gösterdi. Önümüzdeki dönemde Rusya’nın özellikle gümrük mevzuatında alacağını düşündüğümüz kolaylaştırıcı önlemlerle iki ülke ticaretinde olumlu gelişmeler yaşanacak" dedi.

Genel bir sanayi fuarı olan Innoprom’un Rusya’nın Ekaterinburg bölgesinde düzenlendiğini belirten Dalgakıran, "Burası, Rusya’da makine sektörü açısından önemli bir bölge. Daha önceki yıllarda Innoprom Fuarı’na hiç Türk firması katılmadı. Bu yıl Makine İhracatçıları Birliği’nin, sektörün önemli temsilcileri ile birlikte standı bulunacak. Amacımız, Türk firmalarına bölgeyi ve fuarı tanıtmak ve daha iyi fikir sahibi olabilmelerini sağlamak" dedi.

(Fotoğraflı)