Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, yeraltı maden işçilerinin günde 7.5, haftada 37.5 saat çalışması ve 2 gün tatil yapmasını düzenleyen yasanın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müesesesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti. Maden işçilerine hitap eden Demirci, TBMM'de kabul edilen 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Demirci, yasanın madencilerin çalışma saatlerini haftada 37.5 saat olarak düzenlediğini ve madencinin bundan böyle haftada 2 gün tatil yapacağını belirtti.
Gazetecilerin yeni düzenlemeye ilişkin sorularını da cevaplandıran Demirci, şöyle konuştu:
"Daha önce madenci kardeşlerimiz haftada 1 gün güneş yüzü görüyordu. Bu yasa ile haftada 2 gün güneş yüzü görecekler. Yani yılda 52 gün daha güneş yüzü görmüş olacaklar. Ocağa indiğimizde iaşe (görevli ve işçilerin işyerlerinde ya da işyeri dallarındaki yeme, içme ve barındırılmalarıyla, tedavi, ilâç, güvence ve emekli kesenekleri, giyimleri ve benzerlerini kapsayan giderler) bedeli alıyorduk. Şimdi Cumartesi günü de ocağa inmeyeceğimize göre 52 gün daha iaşe bedeli almayacağız. Bunun için bir işçinin maaşından ortalama yüzde 5 ücret farkı olacak. Bizim için güzel bir uygulama. Türkiye tarihinde maden sektöründe ilk oldu."

FOTOĞRAFLI