İSTANBUL, () Kuzey Kore’de temel gıda maddesi pirinç, mısır, patates ve soya fasulyesi de dahil olmak üzere bitki üretimi uzun süreden beri devam eden kuru kava koşullarından dolayı bu sene ciddi zarar görürken ülke nüfusunun büyük bir kesimi gıda güvenliği tehdidi altına girdi. Bu tespitler kısa adı FAO olan Food and Agriculture Organization of United States yani BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde hazırladığı son rapordan geldi. 

2017 MEVSİM BİTKİLERİ ZARAR GÖRDÜ 
 
Kuzey Kore’nin bitki üretim bölgeleri için çok hayati olan Nisan ayından Haziran'a kadar olan yağış miktarı uzun süreli ortalamanın oldukça altında kaldı. Bu durum ekim faaliyetlerinin ciddi şekilde bozulmasına yol açarken 2017 başlıca mevsim bitkilerine de zarar verdi. 
 
FAO Çin ve Kuzey Kore Temsilcisi Vincent Martin “Şu ana kadar başlıca hububat üretim alanlarında mevsimsel yağış miktarı hububat üretiminin bugüne kadar görülmemiş şekilde 2 milyon tona kadar düştüğü 2001 seviyesinin altında kalırken bu durum nüfusun büyük bir bölümü için gıda güvenlik koşullarını çok keskin bir şekilde kötüleştirdi” diye konuştu. 
 
Rapora göre 2016/17'de yaşanan kuraklık erken mevsim bitkilerini etkiledi. Bunlar buğday, arpa ve patatesi de içeren ve haziran ayında toplanan hasattan oluşuyor. FAO’nun son hesaplamalarına göre 2017 erken mevsim bitki üretimi yüzde 30 civarında düşerken geçen yılki 450 bin ton seviyesi 310 bin tona geriledi. 
 
Erken mevsim mahsulleri yıllık toplam hububat üretiminin sadece yüzde 10’unu oluşturmasına rağmen bu bitkiler mayıstan eylüle kadarki ürünün eksik olduğu dönemde önemli bir gıda kaynağı. 
 
2017 MEVSİM BİTKİLERİNE DAİR ENDİŞELER
 
Yine aynı rapora göre Temmuz ayının ilk yarısındaki yağmurlar Ekim-Kasım hasatları için biraz iyileşme sağlasa da bunlar 2017 ana mevsim bitkilerinin normal ekimi ve gelişimi için çok geç kaldı. 
 
Yağmurun eksikliğinin normalde toplam başlıca mevsim hububat ürünlerinin yaklaşık üçte ikisinin üretildiği Güney ve Kuzey Pyongan, Güney ve Kuzey Hwanghae ve Nampo City’nin dahil olduğu ana hububat üretim alanlarında temel mevsim bitkileri üzerinde ciddi etkisi olması bekleniyor. 
 
"ACİL MÜDAHALE GEREKİYOR"
 
FAO Temsilcisi Martin “Etkilenen çiftçileri desteklemek ve günlük alınan gıda miktarının düşürülmesi gibi en korunmasızlar için istenmeyen mücadele stratejilerini önlemek için acil müdahale gerekiyor. Şu an çiftlerin sulama aracı ve makine de dahil olmak üzere uygun ve zamanlı tarımsal yardım alması çok önemli” dedi.
 
Rapora göre su kayıplarını önlemek ve suya ulaşılabilirliği arttırmak için ıslah ve sulama düzenlerini iyileştirmeye bir an önce başlanması da çok önemli.  
 
Özellikle çocuk ve yaşlılar gibi en korunmasız kişilere yeterli gıda tedarikinin teminat altına alınması için ürün eksikliğinin zirve yaptığı gelecek üç ay boyunca gıda ithalatının ticaret veya gıda yardımları vasıtasıyla arttırılması gerekli olacak. 
 
FAO ayrıca çiftçilerin ve hane halklarının doğal afetler ve iklim değişikliğine karşı dayanıklıklarının arttırılması için kurağa dayanıklı bitkilerin ve geçim yollarının çeşitlendirilmesinin teşvik edilmesi tavsiyesinde bulundu.