Eray ARPAŞİN/İZMİR () - EGE Bölgesi'nin kuru üzüm rekoltesi açıklandı. İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Ege Bölgesi'nde hava şartlarının normal devam etmesi halinde 983 bin 559 dekar bağ sahasında 328 bin 167 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilecek. Geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla" dedi.
İzmir Ticaret Borsası katkılarıyla İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Alaşehir ve Manisa Ticaret Odaları, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüklerinin yaptığı çalışmalar sonucunda belirlenen çekirdeksiz üzüm rekoltesi İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda basın toplantısıyla açıklandı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “2014-2015 sezonu 983 bin 550 dekar alanda hava şartlarının normal devam etmesi halinde 328 bin 167 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmesini bekliyoruz. 19 Temmuz'dan bu yana 160 bin ton karşılığında 407 milyon dolar kuru üzüm ihracatı gerçekleşti. Ortalama ihraç fiyatımızın da tonu 2 bin 530 dolar oldu" dedi.
“GEÇEN YILA GÖRE İYİ OLACAK"
Geçen yılın üreticiler ve sektör için kötü bir yıl olduğunu belirten Zincircioğlu, "Kuru üzüm fiyatların sezon başlamasının ardından 5 TL'nin üzerine çıkması ve yaratılan beklentiler üzüm piyasalarını olumsuz etkiledi. Avrupa'daki alıcılar başka ülkelere gitti ve satışımız düştü. Fiyatlar önemli ölçüde geriledi. Bu gelişmeden üretici, tüccar ve ihracatçı sektörün tüm kesimleri zarara uğradı. Ama bu sezonun iyi olacağını ümit ediyorum. Bu bir tahmindir. Yanılma payı olabilir. Ama geçen yıla göre iyi bir sezon olacak" dedi.
Fiyatların düşmesinden üreticilerin etkilenmeyeceğini ifade eden Zincircioğlu, ürünün geçen seneye göre yüzde 30 fazla olmasının bu durumu telafi edeceğini söyledi. Zincirioğlu, geçen yıldan kalan 20 bin ton kuru üzüm stokunun bu yıla devredeceğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI