İZMİR Ticaret Borsası koordinatörlüğünde gerçekleştirilen 2015–2016 kuru incir rekolte tahminleri açıklandı. Geçen yıl 69 bin ton olan rakamlar bu yıl yüzde 7 artarak 74 bin 505 ton olarak belirlendi. Toplantıda jeotermal santrallerden salınan gazların incir ağaçlarının yapraklarını sarartıp ağacı kurutacak kadar olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, borsada düzenlediği basın toplantısında 2015-2016 kuru incir rekolte tahminlerini açıkladı. Şen, incirde aflatoksin ve kalıntı sorununun hala aşılamadığını belirterek, jeotermal enerji santrallerinden salınan gazların incir ağaçlarını kuruttuğunu, yapraklarını sarartarak kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Şen, şöyle konuştu:
“Kuru incirde tehlike çanları çalıyor. İncir üretimimiz büyük tehlike altında. Önlem alınmadığı takdirde dünyanın en kaliteli kuru inciri yavaş yavaş yok olacak. Germencik'ten Denizli'ye kadar olan incir bölgelerinde onlarca enerji santrali vardır. Bunların pek çoğu bacalarından çıkan gazları doğaya salmakta, re enjekte etmeleri gereken yüksek sıcaklıktaki suları büyük Menderes nehrine deşarj etmekteler. Bu gazlar ve sular ağır metaller içeriyor. Şu anda üreticilerimiz incirin kalite ve fiyatını bırakmış ağaçlarını kurtarma peşine düşmüşlerdir. Çünkü yapılan ölçümlerde yüksek miktarda bor, kadmiyum ve kükürt gibi birçok madde tespit edilmiştir. Tabi ki enerjiye karşı değiliz. Enerji insanlık için olmazsa olmazdır. Peki ya insan sağlığı? İnsanlar ve doğa zehirlendikten sonra doğa kime lazım. Çözüm, biran önce önlem almaktır. Bu firmaların ilgili bakanlıklar ile yaptıkları sözleşmeler ve şartnameler yerine getirilirse sorun çözülür."
İncirde yaşanan çatlak sorununa da değinen Şen, sorunun Temmuz, Ağustos'ta yaşanan aşırı sıcaklardan kaynaklandığını, kalite kaybı ile üreticinin gelirinin düştüğünü, rekolte miktarı yüksek çıksa dahi bu durumun ihracat miktarına olumsuz yansıyacağını söyledi. Şen, 2015-2016 sezonunda Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi, hava şartlarının normal seyri halinde, bu yıl yüzde 7 oranında artarak 74 bin 505 ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.
FOTOĞRAFLI