İSTANBUL, 20 Ekim () - Küresel ekonomik toparlanmaya dair endişelerin geçtiğimiz hafta kendini daha belirgin bir şekilde göstermesinin ardından bu hafta biri Avrupa’dan, biri ABD’den ve biri de Çin’den olmak üzere açıklanacak 3 veri daha da önem kazandı.

Akın Aytekin'in The Wall Street Journal'daz yayımlanan haberinde, hafta içinde açıklanacak veriler ve olası gelişmeler üzerinde duruluyor.

Fed ay sonu itibariyle varlık alımlarını sonlandırarak “kolay para” dönemini kapatmaya hazırlanırken, verilere karşı piyasalarda oluşan ani hassasiyet gerek hisse gerekse de tahvil fiyatlarına yansıdı.

Fed’in faiz politikasını belirlerken artık yalnızca ABD ekonomisine ait verileri değil küresel verileri de dikkate almasının gerekeceği gittikçe daha yaygın bir inanç haline gelirken, buna dair ilk veri yarın Çin’den geliyor.

Çin ekonomik büyüme verileri: Çin’den yarın açıklanacak olan 3. çeyrek ekonomik büyüme verileri gittikçe yavaşladığına inanılan dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin nasıl bir performans ortaya koyduğunu gösterecek.

Analistler kendisine bu yıl için yüzde 7.5 büyüme hedefi belirleyen Çin’in bu hedefi tutturmasının zor olduğunu belirtiyor. Çin büyüme verileri TSİ yarın sabah 05:00’da açıklanacak.

ABD enflasyon verileri: Çin’de ekonomik büyüme verilerinin açıklanmasından hemen sonra Çarşamba günü ABD’den tüketici fiyat endeksi açıklanacak ve enflasyon hakkında bir fikir verecek.

Beklentinin yüzde 1.7 olduğu yıllık enflasyon oranları Fed’in faiz politikasında çok önemli bir rol oynuyor. Küresel ekonomi yavaşlarken ABD’de enflasyonun artması piyasalarda yeniden bir panik dalgasına yol açabilir. ABD enflasyon verileri yarın TSİ 15:30’da açıklanacak.

Euro Bölgesi imalat verileri: Resesyon korkusunu yaşamaya hala devam eden ve son olarak Fransa ve İtalya’nın bütçe konusunda başkaldırısını dindirmeye çalışan Euro Bölgesi’nde Perşembe günü imalat verileri açıklanıyor.

En son 50.3 olarak gerçekleşen imalat endeksinin daralma bölgesi olan 49.9’a indiği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi imalat verileri Perşembe günü TSİ 11:00’da açıklanacak.

http://www.wsj.com.tr/articles/SB12003192308051073864504580225570203138644?mod=dhlturkeyfeed