KURBAN Bayramı öncesinde Yozgat'dan büyükşehirlere kurbanlık sevkinin başlaması nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, kurbanlık satışı yapılan bölgelerde sağlık kontrolü yaparken, güvenlik birimleri de yol kontrollerine başladı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle diğer illere kurbanlık hayvan sevklerinin başladığını hatırlattı. Kurbanlık sevklerinin kurban bayramına kadar yakından takip edileceğini belirten Özdemir, mağduriyetlerin doğmaması için hayvan sahibi ve sevkiyatı yapan araç sahiplerinin belgeleri yanlarında bulundurmalarının zorunlu olduğun açıkladı. Yozgat'tan bu yıl diğer illere 15 bin büyükbaş, 10 bin civarında da küçükbaş hayvan sevkinin olmasını beklediklerini bildiren Özdemir, Yozgat il genelinde ise 12 bin büyükbaş, 8 bin civarında da küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesileceği tahmin ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Kurumumuz hayvan sağlığı personeli, sevk edilecek kurbanlık hayvanların gerek sağlık, gerekse kayıtları yönünden muayenelerini ve gerekli incelemelerini yaparak, sevklerine müsaade etmektedirler. İl dışına sevk edilecek büyükbaş hayvanların hayvan kayıt sisteminde kayıtlı olmaları ve Şap aşılarını yaptırmış olmaları gerekmektedir. Küçükbaş hayvanların sevkinde ise hayvan kayıt sisteminde kayıtlı olmaları ve veba aşısı yapılmış olması gerekmektedir."
Kurban Bayramı dolayısıyla Yozgat il genelindeki hayvan pazarlarında da hareketlilik yaşanmaya başladığına hatırlatan Özdemir, hayvan pazarlarının denetimleri dönem içerisinde daha sıkı yapılarak, hayvan hastalıkları ve hayvan hareketleri bakımından tedbirlerin alındığını söyledi. Özdemir, Kurban Bayramı nedeniyle yapılan hayvan sevkleri kapsamında, hayvan hareketlerinin yoğunlaştığı bugünlerde hayvan sevki yapan kişilerin 'hayvan pasaportları, nakil belgesi, veteriner sağlık raporu' belgelerini sevk sırasında yanlarında bulundurmalarının zorunlu olduğunu bildirdi.
Özdemir, "Bayrama kadar canlı hayvan sevk eden araçların belirli noktalarda güvenlik birimleri tarafından denetimleri yapılacaktır. İstenen hayvan sevk belgelerinin ve araçlarla ilgili diğer belgelerin eksiksiz olması ve nakil araçlarının yönetmeliğe uygun araçlar olması gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI