İSTANBUL, 23 Eylül () - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, belediyelere, kurbanlık satış yerlerini kiraya verirken, çadır kiralarını, gelir getirici bir yer değil, bir kamu hizmeti olarak görmelerini ve kira bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmaları çağrısı yaptı.

Bayraktar, Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban üreticileri açısından da hareketli günlerin başladığını bildirerek, üreticilerin, kurbanlık pazarlarında ödeyecekleri çadır kiraları, vekaleten kesim, pazarların besicilerin sosyal ihtiyaçları açısından da donanımı ve denetim konularında mağduriyetler yaşamaması için uyarılarda bulundu.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle büyük şehirlere götürme konusunda hazırlıklarını yoğunlaştırdıklarına dikkat çekti. 

Bayraktar, Türkiye'de kurbanlık hayvan satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirtti.

Şemsi Byaraktar, üreticilerin yüksek maliyetli üretimleri ve hayvancılığın geçtiği zor süreç de dikkate alınarak belediyelerin bu yerlerin kira bedellerini belirlemede daha hassas davranmalarını, kurbanlık satış yerlerini kiraya verirken, çadır kiralarını, gelir getirici bir yer değil, bir kamu hizmeti olarak görmelerini ve kira bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmaları gerektiğini ifade etti.

"Üreticimiz mağdur edilmemelidir" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çadır kirası yanında üreticilerimiz başka masraflar da yapıyor. Hayvanların taşındığı mesafeye göre değişmekle birlikte, yüksek nakliye ücreti ödüyor, eğer hayvanları satamazsa dönüş için de nakliye parası veriyor, bu da masrafların daha da artmasına neden oluyor. Ayrıca, hayvanlarını satacakları yere bir iki hafta önceden giden üreticilerimiz kaldıkları sürede kişisel masrafları için de önemli denebilecek harcamalar yapıyor. Yani pazara kurbanlık sevk eden her üretici nakliye, çadır kirası ve yeme içme gibi harcamalar da dahil olmak üzere kişi başına yüksek miktarlarda masraf yapıyor."