KAYSERİ Ticaret Odası'nın (KTO) Ekim ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Mahmut Hiçyılmaz, ülke gündemindeki Başkanlık sistemine değinerek, "Koalisyon dönemlerinin bir daha yaşanmamasını temin edecek sistem, Başkanlıktır. İş dünyası olarak beklentimiz, milletin taleplerinin karşılanması noktasında iktidarın ve muhalefetin el birliği yapmasıdır" dedi.
KTO Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda yapılan meclis toplantısına KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Meclis Başkanı Ömer Gülsoy ve meclis üyeleri katıldı. Toplantı açılışında üyelere 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili hazırlanan belgesel izletildi. Okunan gündem maddeleri ardından konuşan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, terör olaylarına değinerek, "Türkiye olarak; Suriye’de Fırat Kalkanı harekatında, Irak’ta da terör örgütleriyle olan mücadelemizin başarılı olmasını diliyorum. Bu operasyonlarda askerimizin kazasız belasız görevini yapmasını, yüce Allah’tan niyaz ediyorum" dedi.
Başkan Hiçyılmaz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı ekonomik siyasi kararların etkisinin sürdüğünü, son dönemde döviz kurunda görülen artışın, piyasalarda rahatsızlık verici düzeye ulaştığını anlattı. Hiçyılmaz, şöyle konuştu:
"Ağustos sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu; uzun vadede 207.9, kısa vadede 18.1 olmak üzere toplamda 226 milyar dolardır. Özel sektörün borcunun 70 milyar dolarlık anapara bölümünün 1 yıl gibi kısa bir vadede geri ödenmesi gerektiğini düşündüğümüzde, kurdaki her artışın borç yükünün artmasına neden olduğunu görmekteyiz. Merkez Bankasının son yaptığı açıklama ile faiz oranında sabit tutma kararını doğru buluyoruz. Çünkü; döviz kuru artarken faiz oranını düşürmesi kurun daha yukarıya çıkmasına sebep olabilirdi. Üretimimizin ithale dayalı ara malına bağlı olduğu bir ekonomide, böyle bir gelişme maliyetleri artıracaktır. Bu da gecikmeli olarak enflasyonu artıracaktır. Çünkü enflasyonun döviz kuruna karşı duyarlılığı halen devam etmektedir. Böylece Merkez Bankası; döviz kurunun artışına karşı tabiri yerindeyse, faiz silahını çekmiş oldu ve nitekim döviz kurunda aşağıya doğru iniş yaşandı. Biz, iş dünyası olarak yatırım yapabilmemiz için elbette faiz oranlarının aşağıya inmesini isteriz. Ancak kurlar artarken, piyasada güvenle ilgili sorun yaşanırken, üstelik cari açık hala tehlikeli noktada iken faiz oranlarının düşürülmesinin daha büyük sorunlar doğurmasından endişe ederiz. Talepte daralmanın gözlendiği bu günlerde, üreticinin borç yükünün artması, ilerleyen zamanlarda ekonomimizde daha fazla daralma yaşanmasına da sebep olabilecektir."
Son dönemde konut sektöründe hareketlilik görüldüğünü hatırlatan Hiçyılmaz, konut faiz oranındaki düşüşün etkisiyle Eylül ayında konut satış oranının, 2015 yılı Eylül ayına oranla yüzde 18 gibi büyük artış kaydettiğini, inşaat sektöründeki bu durumun ekonominin canlanmasına katkısı katkı sağlayacağını söyledi.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ekonomimizde iç ve dış etkenli olumsuz gelişmeler yaşanırken, Anayasa değişikliği başta olmak üzere ülkede yasal düzenlemelere gereksinim duyulduğunu, günün ihtiyaçlarına yanıt veremen 1982 Anayasası'nın getirdiği sorunları başkanlık sisteminin giderebileceğini savundu. Hiçyılmaz, "İş dünyası olarak siyasi ve ekonomik istikrardan yanayız. Koalisyon dönemlerinin bir daha yaşanmamasını temin edecek sistem, Başkanlık sitemidir" dedi.

FOTOĞRAFLI