KAYSERİ, () - KAYSERİ Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ''Dünya ekonomisinin büyüme ve borçlanma sorunları ile uğraştığı bir dönemde Türkiye ekonomisi istenilen oranda olmasa da yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 oranında büyümeyi başarmıştır. Güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulmasıyla beraber önümüzdeki altı ayda daha olumlu gelişmeler yaşanması için ekonomide kurumsal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir” dedi.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye ekonomisin 2015 yılı ilk 6 aylık görünümüne ilişkin değerlendirmede bulundu. Hiçyılmaz, gelişmiş ülkelerin de içinde olduğu önemli bir grup ülkenin borçlanma sorunu ile boğuşurken, Türkiye ekonomisinin bu konuda rahat durumda olduğunu vurgulayarak, gelişmiş ülkeler arasında kamu borç stoku/gayri safi yurtiçi hasıla oranında yüzde 150’leri aşan ülkeler bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin 22 çeyrektir büyüyen bir ekonomi olduğuna vurgu yapan Hiçyılmaz, şunları kaydetti:
''Enerji ithalatı nedeniyle cari açık aşağıya çekilememektedir. Ancak bu durum cari açığı tek başına açıklamaya yetmemektedir. Çünkü Türkiye’nin ihracatında düşüş yaşanmaktadır. Sanayide üretim ve verimlilik sorunu da ayrıca karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan ekonomide iç dengenin sağlamasına rağmen, cari enflasyon oranı, hedef enflasyon oranını yakalayamamaktadır. Bunun nedeni, para ve maliye politikasıyla birlikte birçok yapısal sorunların varlığıdır. Güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulmasıyla beraber önümüzdeki altı ayda daha olumlu gelişmeler yaşanması için ekonomide kurumsal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir. Bu kurumsal yapılanmanın işlemesi için hukuk altyapısı yeniden düzenlenmelidir.''

FOTOĞRAFLI