Koç Holding, 2021 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 132 milyar TL gelir elde etti.  Yılın ilk yarısında 7,2 milyar TL kombine yatırım gerçekleştiren Koç Holding’in toplam kombine yatırımları son 5 yılda 46 milyar TL’ye ulaştı. İlk yarı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yılın ilk yarısında pandeminin küresel ölçekte devam eden etkileri ile mücadele etmeyi sürdürdüklerini belirtti. Öte yandan Çakıroğlu, son günlerde ülkemizin dört bir yanında görülen orman yangınlarından ve peş peşe meydana gelen sel felaketlerinden duydukları endişeyi ve derin üzüntüyü dile getirdi. “İklim krizinin ortaya koyduğu korkutucu tabloyu dünyanın dört bir yanında giderek daha net görmeye başlıyoruz” diyen Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak ülkemizi etkisi altına alan orman yangınları karşısında ilk günden itibaren ilgili bakanlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile iletişim halinde ihtiyaçları tespit ederek var gücümüzle çalışıyoruz. Acil ihtiyaçların karşılanması noktasında da Koç Topluluğu olarak harekete geçtik. Gelen talepleri ve ihtiyaçları Koç Holding bünyesinde tüm Topluluk Şirketlerimizin katılımıyla oluşturduğumuz Kriz Koordinasyon Merkezi’nde toplayarak elimizden geldiği ölçüde hızlıca karşılıyoruz. TEMA tarafından başlatılan kampanyaya Koç Topluluğu olarak 500 bin fidan bağışı ile katkıda bulunduk. Ayrıca WWF tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı izni ile ülkemize yüksek kapasiteli bir yangın söndürme helikopterinin getirilmesine destek olduk. Helikopter, Muğla’da ve Dalaman’da yangınlara müdahale eden filonun içinde yer aldı. Böyle zor bir dönemde afet sonrasındaki toparlanma sürecinde de üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Öte yandan, son haftalarda peş peşe Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan sel felaketlerinin de büyük üzüntüsü içindeyiz. Hayatı olumsuz etkileyen bu zorlukların üstesinden her zaman olduğu gibi dayanışma içinde geleceğiz. Ülkemizin yaralarını el birliğiyle saracağız, bu afetlerden zarar gören insanımıza ve doğada var olan tüm canlılara el uzatmaya devam edeceğiz. Felaketlerde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyor, yaralılara ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. 

“Koç Topluluğu olarak koşullar ne olursa olsun ülkemizin geleceğine olan inancımızla çalışmayı ve üretmeyi sürdürüyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Levent Çakıroğlu, “Küresel çapta koronavirüs salgının etkilerinin ve küresel tedarik zincirlerinde belirsizliklerin sürdüğü, otomotiv sektöründe yarı iletken tedarikinde küresel sıkıntıların yaşandığı yılın ilk yarısında tüm bu zorluklara rağmen başarılı sonuçlar elde ettik. Koç Topluluğu olarak çalışma arkadaşlarımızın üstün gayretleri başta olmak üzere çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, esnek tedarik zincirimiz, dijital yetkinliklerimiz ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında ortaya koyduğumuz örnek uygulamalarımızla üretmeye ve değer yaratmaya devam ediyoruz. Çevik üretim tempomuzu artırarak sene sonu beklentimizi karşılamak ve ekonomimize katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Dünyanın en büyük şirketlerinin listelendiği Fortune Global 500’de Türkiye’yi temsil eden tek şirketin bu yıl da Koç Holding olduğunu belirten Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandeminin etkileri ile mücadele etmeyi sürdürdüğümüz bu zorlu yılda listedeki sıralamamızı yükseltmeyi başardık. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500)’ araştırmasının sonuçlarında Tüpraş liderliğini korurken, ilk 10 sıralamasında Ford Otosan, Arçelik ve Tofaş şirketlerimizle de yer aldık.” 

Levent Çakıroğlu: “Faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde güçlü bir performans sergiledik.” 

Topluluk olarak faaliyette bulundukları tüm sektörlerde yılın ilk yarısında güçlü bir performans gösterdiklerini belirten Levent Çakıroğlu, “Mayıs ayında ülkemizde yaşanan 17 günlük tam kapanmaya rağmen çalışma arkadaşlarımızın üstün gayretleri ile süreci başarı ile yönettik. Tüm dünyada aşılanma oranlarındaki artışa paralel olarak ihracat pazarlarında yılın ilk çeyreğinde gözlemlediğimiz talepteki canlanma ikinci çeyrekte de sürdü. Bu durum, özellikle dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerimizi olumlu etkilemeye devam etti. Öte yandan, yılın ikinci çeyreğinde de yatırımlarına devam eden Arçelik, ABD merkezli beyaz eşya üreticisi Whirlpool’un Türkiye operasyonu olan Manisa’da kurulu soğutucu ve çamaşır makinesi üretim tesislerini 78,3 milyon euro yatırımla bünyesine kattı. Ayrıca 350 milyon euro tutarında, 5 yıl vadeli yeşil tahvil ihracı gerçekleştirerek Türkiye’den uluslararası piyasalara, yeşil tahvil ihracı gerçekleştiren ilk reel sektör şirketi oldu” dedi.

Topluluk olarak otomotiv sektöründe de önemli başarılara imza attıklarına değinen Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ford Otosan, tam elektrikli ve şarj edilebilir hibrit elektrikli (plug-in hybrid) versiyonlarını da içeren 1 tonluk yeni nesil ticari araç yatırım projelerinin finansmanına yönelik çalışmalar kapsamında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 650 milyon euro tutarına kadar sendikasyon kredi sözleşmesi imzaladı. EBRD'nin Yeşil Ekonomiye Geçiş yaklaşımı çerçevesinde sağlanan kredi, Ford Otosan’ın çevreye duyarlı ve daha sürdürülebilir bir gelecek için otomotiv dünyasının elektrik dönüşümüne öncülük etme hedefinin önemli bir parçası olacak. Çevik yönetim yapısıyla yarı iletken tedarikinden kaynaklanan üretim duruşunu iki hafta ile kısıtlı tutmayı başaran Tofaş, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıla oranla üretim ve ihracatını arttırırken, Fiat markasıyla toplam otomotiv pazarındaki liderliğini sürdürdü. Otokar, ticari ve askeri araçta geniş ürün gamı, teknolojisi, Ar-Ge faaliyetleri, tasarım kabiliyeti ve müşteri ihtiyaçlarına uygun geliştirdiği çözümlerle yurt içinde ve dışında her geçen dönem daha fazla tercih ediliyor. Çiftçimizin yanında olmaya devam eden ülkemizin lider traktör üreticisi Türk Traktör’ün, traktör dışı gelirleri de 2020 yılında üretmeye başladığı yerli iş makinelerinin olumlu katkısıyla toplam gelirlerinin 5’te 1’ine ulaştı. Yapı Kredi, ülkemiz ekonomisine sunduğu katkıyı 441 milyar TL seviyesine taşıdı. Müşteri odaklı stratejisinin bir göstergesi olan nakdi kredilerdeki pazar payı ise özel bankalar arasında yüzde 16,4 seviyesine yükseldi. 30 Haziran tarihi itibarıyla içsel derecelendirmelere dayalı yaklaşıma (IRB) geçen ilk Türk bankası olan Yapı Kredi’nin, geçici regülasyon katkısı dikkate alınmadan hesaplanan konsolide sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,2, ana sermaye oranı ise yüzde 13,8 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca Yapı Kredi yılın ilk yarısında 20 ülkeden 42 bankanın katılımı ile iki ayrı dilimden oluşan toplam yaklaşık 962 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladı. Bankanın sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı ilk sendikasyon işlemi olma özelliği taşıyan bu kredi, dış ticaretin finansmanında kullanılacak. Bu anlaşma ile banka, sadece ülke ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni tescillemekle kalmadı, ihracatı ve reel sektörü desteklemeyi de sürdürdü. Tüpraş, yılın ikinci çeyreğinde kapasite kullanım oranını yüzde 91’e yükselterek ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamaya devam etti. Disiplinli ve etkin finansman politikalarıyla güçlü bilançosunu koruyan Tüpraş, pandemi koşullarındaki iyileşmenin yansımasıyla faaliyet kârlılığını arttırdı. Aygaz ise zorlu pandemi koşullarına rağmen yurt içi piyasada talebi karşılamayı sürdürdü ve 2021’in ilk 6 ayında satış tonajını yükseltti.”

TİKAV'dan Kırsaldaki Kadınlara 'Dijitaldeki Ayak İzimiz Projesi' TİKAV'dan Kırsaldaki Kadınlara 'Dijitaldeki Ayak İzimiz Projesi'

Levent Çakıroğlu: “Hisse geri alım programı Koç Topluluğu tarihinde bir ilk”

Temmuz ayında açıklanan hisse geri alım programı ile Koç Topluluğu tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini hatırlatan Levent Çakıroğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Koç Holding’in Borsa İstanbul’da oluşan değerinin ve mevcut net aktif değer iskontosunun, şirketin gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesiyle, sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla ilk kez hisse geri alım programı başlatmaya karar verdik.”

Levent Çakıroğlu: “ESG çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.”

Koç Topluluğu’nun çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Levent Çakıroğlu, “2050 yılında karbon nötr olma yol haritamız kapsamında sıfır karbona ulaşmayı hedefleyen dünyanın önde gelen kuruluşlarını bir araya getiren ‘İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures - TCFD) destek veren şirketler arasına katıldık. Bu sayede iklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri ve oluşabilecek fırsatları TCFD çerçevesinde yönetmeyi, paydaşlarımıza düzenli olarak açıklamayı ve ekosistemimize yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına yön veren Nesiller Boyu Eşitlik Forumu kapsamında beş yıllık yol haritamızı ve 3 ana taahhüdümüzü açıkladık. Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu liderlerinden biri olarak verdiğimiz bu taahhütler sayesinde tüm ekosistemimizi harekete geçirecek adımlar atacak, yenilikçi dijital uygulamaları ve çözümleri hayata geçireceğiz” dedi. ESG alanlarındaki çalışmaları kapsamında sivil toplumun gelişmesine verdikleri önemin altını çizen Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) iş birlikleri ile hayata geçirdiğimiz BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı başarıyla devam ediyor. Program kapsamında Topluluğumuzun dijital dönüşüm alanında sahip olduğu yetkinlikleri sivil toplum kuruluşlarının dijital dönüşümüne destek olmak için kullanmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Toplumsal kalkınma sürecinde sporun birleştirici ve dönüştürücü gücüne inanarak desteklerine devam ettiklerini söyleyen Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak spora yaptığımız yatırımın toplumsal kalkınma yolunda önemli kazanımlar elde etmemize yardımcı olacağını düşünüyoruz. Buradan hareketle Koç Holding olarak sporcularımızı Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda desteklemek üzere Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi sponsorluğunu üstlendik. Olimpiyatlarda yarışan ve madalya kazanarak ülkemize bu gururu yaşatan tüm sporcularımızı tebrik ediyorum” dedi.