KAYSERİ, () - ALTIN son 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Kayseri'deki kuyumcular fiyatların düşmesinin, özellikle İŞID ve Rusya ile İran’ın aldığı kararların etkili olduğunu söyledi.
Altın fiyatlarında sürekli iniş çıkış yaşanmasının birçok etkisi olduğunu ifade eden Kazancılar Çarşısında 34 yılık sarraf Şaban Zikkavun, Ortadoğu’daki karışıklardan, Rusya ve İran’ın ticaretle ilgili aldığı kararlara kadar her türlü hareketin piyasalar için önem arz ettiğini belirtti. Zikkavun, "Dünyada IŞİD diye bir terör örgütü türedi. Bunun dünya ticaretine çok büyük bir darbesi var. Özellikle de Türk ekonomisine etkisi daha çok hissedilir durumda. Aylık 5 milyar dolar civarında Irak ve Arap ülkelerine olan ihracatımız, 400- 500 milyon dolara düştüğü görülüyor. Bu da tabi ki, bir takım para transferi olmadığı için, altın fiyatlarının yükselmesine sebep olur düşüncesi içerisindeyiz’’ dedi.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerin yaz aylarında yurda dönmesiyle, piyasaların canlandığını söyleyen Zikkavun, "Gurbetçi kardeşlerimizin iş sektöründeki katkıları çok büyüktür. Normal işleri 3 katına çıkarabilmektedir. Ancak fiyatların yükselip düşmesinde bir etkisi görülmemektedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI