ORDU Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz - Akdeniz Yolu Projesi'nin 2015 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 2004 yılında kentin Mesudiye İlçesi Topçam Mahallesi'nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve ulaşım yolları adıyla gündeme getirilen ve 'Dereyolu' olarak bilinen asırlık yol projesinde sona yaklaşıldığını belirtti. Yolun yıl sonuna kadar tamamlanarak ulaşıma açılmasının hedeflendiğini vurgulayan Vali Balkanlığoğlu, bu yol projesiyle 120 kilometrelik Ordu - Mesudiye yolunun 30 kilometre kısalarak 3 saatten 1 saat 15 dakikaya, Sivas - Ordu arası ulaşımın ise 1.5 - 2 saate ineceğini söyledi.

RÜYANIN GEÇMİŞİ OSMANLI DÖNEMİNE DAYANIYOR

506 milyon TL tutarındaki 600 kilometrelik Karadeniz Akdeniz yolunun Karadeniz'in kapısını Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Akdeniz'e açacağını vurgulayan Balkanlıoğlu şunları söyledi:
"Türkiye'nin bütün illeri bölünmüş yollarla birbirine bağlandı. Milletimizin beklediği bir rüya var, Karadeniz'i Akdeniz'e en kestirme mesafelerden bağlayan yollar. Bu rüyanın geçmişi Osmanlı dönemine dayanıyor. Sultan Abdülhamit döneminde 600 kilometrelik yol 1880 yılında Fransızlara çizdirilmiş. O günkü koşullarda buna 'Dereyolu' denilmiş. Zaman içinde Topçam'a baraj yapılınca baraj için de yol gereksinimi var tabi. Bu yol Kuzey'i Güney'e bağlayan karayolu aksı şekline dönüştürülerek güzel bir proje hayata geçirilmiş."

12 KİLOMETRELİK 22 TÜNEL BULUNUYOR

90 kilometrelik Ordu-Mesudiye arasında ki yol çalışmasının tamamlandığında mesafelerin kısalacağını dile getiren Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi:
"Ordu-Mesudiye arasındaki 90 kilometrelik yol 3 ayrı şekilde müteahhide verilmiş durumda. Ordu Mesudiye-Sivas Koyulhisar arasındaki 100 kilometrelik yolun 55 kilometresi tamamlandı, geriye kalan bölümü de yıl sonuna bitirilmiş olacak. Ordu-Mesudiye arasındaki 90 kilometrelik yolda 22 tünel yapılıyor. Bu tünellerin 19'u tamamlanmış durumda. Büyük bir çalışmayla çalışmalar devam ettiriliyor. Bu şekilde devam ederse bu senenin sonunda tamamlanacak. Önümüzdeki 2016 yılında artık Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan en kestirme yol Ordu'da hayat bulmuş olacak. Bu yol tamamlandığında bizim Akdeniz'de üretilen bütün malların Karadeniz üzerinden Rusya'ya, Karadeniz'de üretilen bütün malların Akdeniz'e gitmesinde en kestirme yola kavuşmuş olacağız. Ordu açısından bu güzel, Karadeniz'in özeti dediğimiz, her türlü güzelliği barındıran Ordu açısından hem ticaret, hem turizm epey ivme kazanmış olacak. Ordu halkı heyecanla bunu bekliyor, bir aksilik olmazsa 2015 sonu gelmeden buraların açılış yapılmış olacak."