İZMİR'de, Türkiye'nin ilk plastik boru fabrikası olarak kurulan ve borçları nedeniyle yaklaşık 1.5 yıl önce kapanan plastik boru firmasından haklarını alamadıklarını ileri süren bir grup işçi, yetkililerden yardım istedi. Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle bazı arkadaşlarının hayatını kaybettiğini belirten 48 yaşındaki Hasan Duyar, "Fabrikada çalışan toplam 140 işçinin alacağı yaklaşık 4.5 milyon TL. Genç arkadaşlardan iş bulanlar oldu, ama emekliliğine az kalan arkadaşlar bir süre işsizlik maaşıyla idare etti o da bitince çaresiz kaldılar" diye konuştu.
Bornova İlçesi Işıkkent Semti'nde 27 dönümlük arazi üzerinde faaliyet gösteren Göktepe Plastik Boru geçen yıl haziran ayında, borçları nedeniyle kapandı. Firma yetkililerinin açtıkları iflas davası da bir süre önce karara bağlandı ve firmanın iflası kabul edildi. Türkiye'nin ilk plastik boru fabrikası olarak 1962 yılında İzmir'de Necdet Göktepe ve kardeşleri tarafından kurulan Göktepe Plastik Boru'nun kapanmasıyla yaklaşık 140 işçi açıkta kaldı. PE, PVC ve PPRC'den mamul, basınçlı içme suyu, tarımsal sulama, pissu ve atıksu, sıcak ve soğuk su tesisat borularıyla bunlara ait ekleme parçaları olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesine sahip fabrikanın kapanmasıyla işçilerine son verilen işçilerden bir kısmı başka kuruluşlarda iş bulurken, özellikle emekliliğine az bir süre kalanlar işsizlik maaşıyla geçimlerini sağlamaya çalıştı. Aynı zamanda, hukuksal mücadele de başlatan işçiler, açtıkları davaları kazanmalarına ve yaklaşık 1.5 yıl geçmesine rağmen, hiçbir ücret ödenmediğini dile getirdi. Çamdibi Semti'nde bir araya gelen işçilerden 22'si sorunlarının çözülmesi için yardım istedi.
HAYATINI KAYBEDENLER OLDU
Firmada yaklaşık 30 yıl çalıştıktan sonra emekliliğine 10 ay kala fabrikanın kapandığını belirten evli ve iki çocuk babası Hasan Duyar, diğer işçiler adına açıklama yaptı. Kapanan fabrikada vardiya sorumlusu olan Duyar, "Yaklaşık 30 yıl çalıştığım firmanın sahibi, geçen yıl Haziran ayında bütün arkadaşlarımızı toplayıp fabrikanın kapatılacağını söyledi. Hepimiz açıkta kaldık, elimize alacaklarımızın belirtildiği resmi olmayan birer kağıt tutuşturuldu ve alacaklarımızı ödeyeceklerini belirttiler. 140 arkadaş çalışıyorduk ve kapandığından bu yana bir lira bile gelmedi. Biz devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Yaklaşık 1.5 yıldır hepimiz mağduruz. Genç arkadaşlardan iş bulanlar oldu, ama emekliliğine az kalan arkadaşlar bir süre işsizlik maaşıyla idare etti o da bitince çaresiz kaldılar. Bu sıkıntılar nedeniyle bir iki arkadaşımız hayatını kaybetti. Durumu çok daha kötü olan arkadaşlarımıza az da olsa destek olmaya çalışıyoruz ama bizlerde de yok. Bu fabrikada çalışan toplam 140 işçinin alacağı yaklaşık 4.5 milyon TL. Yalnızca benim 78 bin TL alacağım var. Bir taraftan sendika, diğer taraftan bireysel olarak davalar açıldı, kazanıldı ama bir şey elde edemedik. Firma sahiplerine de ulaşamıyoruz. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI