Mücahit YOLCU/ KAHRAMANMARAŞ, () - KAHRAMANMARAŞ'ta ilk kez düzenlenen ve 22 ülkeden 250 firmanın katıldığı Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı, düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenen fuara Kahramanmaraş Vali Vekili Erkan Bulgan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, işadamları ve 22 ülkeden 250 firma katıldı.
Açılış öncesinde konuşan Kahramanmaraş Vali Vekili Erkan Bulgan, kente güzel faaliyetlere ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Bulgan, "Köklü bir tarihe, muhteşem bir tabiata, zengin doğal kaynaklarına birikimli iş gücüne ve cesur işadamlarına sahip bir şehir olarak Kahramanmaraş, 2 gündür çok güzel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Tekstilde üretilen son model makineler burada tanıtılacak. Her sektörde olduğu gibi tekstilde de çağı yakalamak, inovasyon gelişmelerini takip etmek adına bu tür girişimler çok olumlu ve bunları valilik olarak da teşvik ediyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise kentte pamuk üretimiyle başlayan serüvenle dünyanın her yerine üretim yapıldığını ifade etti. Erkoç, "Sanayileşme öyküsü gerçekten herkesin öğrenmesi, okuması ve takip etmesi gereken bir konudur. Çünkü bu şehrin müteşebbisleri çok zor zamanda bu temelleri atmışlar, kıt imkanlarla bu yola çıkmışlar. Çok sağlam atılan bu temeller bugün çok güçlü binalara temel teşkil etmektedir. Pamuk üretimiyle başlayan bu öykü, bugünlerde dünyanın en büyük üretim tesislerine dönüşmüş, en kaliteli pamuk ipliğini üreten en donanımlı boyahanelere dönüşmüş ve bugün dünyanın dört bir tarafına insanların kullanımına hazır son nihai ürünler üretilmektedir" diye konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük de Türkiye’de 1980 yılından bu yana yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 15’inin Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildiğini anlatarak şunları söyledi:
"1 milyonu aşkın nüfusu, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ile Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefleyen Kahramanmaraş, tekstil sektöründe ihtisaslaşma sağlayarak sanayi üretimi konusunda örnek bir model oluşturmuştur. Kahramanmaraş, 270 tesiste 50 bin kişilik istihdam ordusu ile Türkiye ipliğinin yüzde 35’ini, kumaşın yüzde 10’unu karşılamakta, 26 milyar dolar Türkiye tekstil ihraç ürünlerinin önemli bir bölümü Kahramanmaraş’ta üretilmektedir."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı yapıldı. Katılımcılar, 22 ülkeden 250 firmanın üreterek fuarda sergilediği modern tekstil makinelerini inceledi. Fuarın 4 gün ziyarete açık kalacağı bildirildi.

FOTOĞRAFLI