NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili "İşsizlik oranındaki azalış devam ediyor. Hatta yaz aylarında işsizlik rakamının tek haneye gerilediğini görebiliriz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı Nisan ayına ilişkin 'İş Gücü İstatistikleri'ni açıkladı.Buna göre,nisanda işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan yükselerek yüzde 10,5 oldu. İşsizlik oranı, bir önceki aya göre ise 1,2 puan geriledi. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,8 puanlık artış ile yüzde 19,8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,2 puanlık artış ile yüzde 10,7 olarak gerçekleşti.  

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 47,2 OLDU
İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 47,2 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 32 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 550 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,9’u tarım, yüzde 19,1’i sanayi, yüzde 7,8’i inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,5 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,3 puan, hizmet sektörünün payı 0,7 puan arttı. İşgücü 2017 yılı Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 982 bin kişi artarak 31 milyon 444 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 52,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 72,3, kadınlarda ise 0,8 puanlık artışla yüzde 33,4 olarak gerçekleşti.

"ALINAN ÖNLEMLERİN ETKİSİN İLERLEYEN SÜREÇTE DAHA NET GÖRECEĞİZ"

Söz konusu oran, martta yüzde 11,7 seviyesindeydi.İstihdam seferberliğinin etkisiyle işsizlikte art arda üç aydır düşüş yaşanıyor. Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 13'e yükselmişti. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, açıklanan iş gücü istatistiklerini değerlendirdi. İşsizlik oranında azalışın devam ettiğini söyleyen Gözgör, İşsizlik oranının Ocak ayında yüzde 13 seviyesine yükselmesi sonrası, uygulanan istihdam seferberliğinin katkısıyla gerileme devam ediyor. Önümüzdeki süreçte istihdam piyasasına yönelik alınan önlemlerin etkisini daha net bir şekilde görebileceğiz. Verinin detaylarına bakıldığında iş gücüne katılım oranının yükselmeye devam ettiğini ifade edebiliriz" dedi.

"İŞ GÜCÜNE KATILIM VE İSTİHDAM ORANI BELİRLEYİCİ OLMAYA DEVAM EDECEK"

Yılbaşından bu yana iş gücüne katlım oranında yüzde 1,2 artışın dikkat çektiğini belirten Gözgör, "Mart ayında yüzde 52,2 olan mevsimsel etkilerden arındırılmamış katılım oranı 52,7 seviyesine yükseldi. Katılım oranına istihdam oranının eşlik etmemesi işsizlik oranını yükselten etki olsa da, son aylarda istihdam oranında hızlı yükseliş yer alıyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış İstihdam oranı 47,2 ile 2016 yılının Haziran ayından bu yana en yüksek seviye ulaştı. Genç nüfusta işsizlik oranındaki azalış ise ılımlı seyrini koruyor. Yaz aylarında işsizlik oranının alınan önlemlerin etkisiyle tek hanelere gerilediğini görebiliriz. Ancak, iş gücüne katılım ve istihdam oranı belirleyici olmaya devam edecek" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)