DÜNYANIN gül yağı ihtiyacının 3'te 2'sini karşılayan Isparta'da 2015 yılı gül çiçeği alımı başladı. Kentte her yıl 7 bin ton çiçekten elde edilen 2 ton gül yağı ile 15 milyon euro'luk ihracat gerçekleştiriliyor.
'Türkiye'nin gül bahçesi' Isparta'da 2015 yılı gül çiçeği alımı önceki gün başladı. Kentte yaklaşık 20 bin dekarlık alanda yetiştirilen gül çiçekleri parfüm ve kozmetik sanayisinin vazgeçilmezi sayılıyor. Toplanmaya başlanan güller, Gül- Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) ile özel sektöre gönderiliyor. Her yıl yaklaşık 7 bin ton gül çiçeği toplandığını belirten GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, 3 ton olan dünya gül yağı ihtiyacının 2 tonunu Isparta, kalanını Bulgaristan'ın karşıladığını söyledi.
Kentte geçen yıl sadece GÜLBİRLİK'in işlediği gül yağından 5.8 milyon TL'lik ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Çelik, "Özel sektörle birlikte Isparta'da sadece gül ihracatından yılda 15 milyon euro'luk girdi sağlanıyor" dedi. Don olayları nedeniyle rekoltenin açıklanamadığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
"Güneykent, Baladız gibi yerlerden gül çiçeği gelmeye başladı. İlk gül çiçeğini Isparta'dan 3- 4 derece daha sıcak Burdur Gölü kenarındaki Ardıçlı Köyü'nden aldık. Isparta'da açan gül çiçeklerini ve önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde açan gül çiçeklerini almaya başlayacağız. Bu yıl ne kadar gül çiçeği alınacağı konusunda tahminde bulunmak yanıltıcı olur."

FOTOĞRAFLI