Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 24 Aralık () - İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, dahilde işleme belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı'na devredilmesinin, ihracata "ivme kaybettireceği" uyarısında bulundu.

İSO Meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, "Dahilde İşleme Rejimi Belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, ihracatçıların gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracak, bürokrasi ihracatımıza ivme kaybettirecek" dedi ve ekledi:

"Daralan ihracat pazarlarımıza, çapraz kurdan kaynaklanan euro bazlı olumsuz gelişmeye, temel hammadde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten, ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir başka gelişmeye dikkat çekmek istiyorum. Dahilde İşleme Rejimi Belgeleri kapatma işlemlerinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, endişenin kaynağını oluşturuyor. Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz. Zorlu küresel rekabet koşullarında bir doların bile değer kazandığı bu dönemde, kurumlar arası rekabet ve çekişme nedeniyle ekonomimizin hızını kesecek, sanayicimizi ve ihracatçımızı demoralize edecek uygulamalardan kaçınılmasını önem taşıyor."

İhracat performansındaki artışın iyileşmeye önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Bahçıvan, euro bölgesinde durgunluğun devam etmesi, Rusya-Ukrayna krizinin etkileri ve Irak-Suriye odaklı gelişmelere rağmen, sanayi sektörü ihracatının yüzde 5.4 arttığını; liranın geçen yıla göre daha rekabetçi bir düzeyde olmasının da ihracatın iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi. 

Bahçıvan, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte rublede yaşanan değer kaybının da, Rusya'dan önemli bir ihracat ve turizm geliri sağlayan Türkiye için olumsuzluklar taşıdığına dikkat çekti.

Haziran 2015'te yapılacak genel seçimler, ABD para politikasındaki sıkılaşma beklentisi, euro bölgesindeki durgunluğun öngörülenden daha uzun sürmesi gibi risklerin de 2015'te sanayiciler tarafından gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan, 2015'te yapılacak genel seçimlere ilişkin olarak popülist söylem ve uygulamalardan da kaçınılması gerektiğini ifade etti.