İnşaat sektörü temsilcilerinden Nur Yağmur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Yağmur, sektörde iflasların yaşanmaması için birleşmelerin olması gerektiğini söyledi.

        Kentsel dönüşüm, inşaat sektöründe hareketlilik yaşanmasına neden oluyor. Karlı yatırımı faiz, döviz ve hisse senedi yerine gayrimenkulde gören sermaye sahipleri de inşaat sektörü başta olmak üzere ticarete yöneldi. Bu durum, küçük iş yapan müteahhitlerin büyük işler yapanlar karşısında rekabet gücünü ortadan kaldırdı.

        Müteahhitliğe, baba mesleği olarak başladığını ifade eden Nur Yağmur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Yağmur, şehir merkezlerinde bina yapacak arsa kalmadığını ve bunun fiyatları yükselttiğini söyledi. Sermayesi olan büyük iş adamlarının sektöre kaydığını belirten Yağmur, parayla bilginin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Yağmur, “Artık faiz, stokçuluk devri bitti. Rant arsaya döndü. İnşaat sektörünün büyümesinin bir sebebi sermaye sahiplerinin bu tarafa dönmesidir.” dedi.

        Yok olmamak için müteahhitlerin birleşmesi gerektiğini kaydeden Yağmur, kurumsallaşmayan ve büyümeyen bakkalların marketler karşısındaki bugünkü durumuna düşülebileceğini ifade etti. Yağmur, “Değişen ekonomik gelişmeler ışığında artık sermayenin birleşmesi şart. ‘Küçük olsun, benim olsun’ devri bitti. Özellikle inşaat sektöründe iflaslar olmaması için birleşmeler olmalı. Öbür türlüsü, müteahhitleri mahalle bakkalı durumuna düşürecek.” şeklinde konuştu.

        Ortak çalışma kültürünün olmayışının ise birleşmenin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Yağmur, ufak meseleler yüzünden kurulan ortaklıkların bozulmaması ve bu manada kurumsal düşünülmesi gerektiğini söyledi.

        Kentlerde yaşanan otopark sorununa da değinen Yağmur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Yağmur, problemin aşılması için toprağın altına inilmesi gerektiğini dile getirdi. Şehirlerin yeni alışveriş merkezleri ve konut inşaatlarıyla dolduğunu hatırlatan Yağmur, “Şehir planlanırken otopark sorunu göz önünde tutulmalı. Bu manada müteahhitler ile belediyeler yapı projelerini toprağın altını da değerlendirecek şekilde yapmalılar.” dedi.