ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), küresel ısınmayı artırarak çevre sorunlarını körükleyen petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların vergilerinin artırılmasını önerdi. IMF, buradan elde edilecek kaynakların da yoksulluğun ortadan kaldırılması ve çevre sorunlarının çözümlenmesinde kullanılması önerisinde bulundu.
IMF’den yapılan açıklamaya göre son yüzyılda, fosil yakıtlardan elde edilen enerji, küresel standartları yükseltmede en geniş rolü oynuyor. Ancak, bu ilerleme sosyal politik ve ekonomik sorunları da birlikte getiriyor. Bu nedenle, yoksulluğu ortadan kaldırmak için sürdürebilir ekonomik gelişme desteklenirken diğer taraftan enerjileri çeşitlendirmek ve fosil yakıtları azaltmak için yeni yöntemler bulmak gerekiyor. IMF uzun süreden bu yana fosil yakıtların, yenilenebilir enerji sistemleriyle değiştirilmesini destekliyor. Ancak, bu değişimin ekonomik maliyetine de dikkat çekiliyor. Fosil yakıtlarla doğaya çevreye zararlı ve yoksul kesimlere yardım edilmesi için daha etkili yollar bulunuyor. Ancak, pek çok ülkede çevresel maliyetler, fosil yakıt için ödenen fiyat içinde yer almıyor. IMF’nin hazırlanan yeni raporu 150 ülkedeki petrol vergi sistemlerini tek tek ele alıyor, ekonomik maliyete karşı çevresel faydaları olan dengeleri değerlendiriyor. IMF Temel Çevresel Maliye Politikası Uzmanı Ian Parry, aslında enerji kaynaklarını reforme etmenin mali ve çevresel faydalarını vurgulayan uzun bir gelenekleri olduğuna işaret ediyor. Parry, ekspertiz, vergi düzenlemesi ya da vergi yönetimi uygulamaları yerine, bir basamak ileri giderek ülkelere vergi sitemleri içinde enerji kullanımın çevresel maliyeti neler yapabileceklerini anlatıyor. Ancak diğer yandan, birçok ülke için, enerji vergilerini artırma fikri çok zor görünüyor.
Halen yüksek yakıt ve elektrik fiyatları, hükümetleri vergileri artırma konusunda zorluyor. Parry, toplanacak bu vergilerin iş gücüne uygulanan vergiler ve girişimciliğinin önünde engel olarak görülen sermaye gelirlerine uygulanan diğer vergilerin düşürülmesi için kullanılmasını öneriyor. IMF ayrıca, kömür üzerindeki vergilerin de, yenilenebilir yakıtı kullanmayı destekleyerek kirlenmeyi azaltabilir ve fosil yakıtların temiz yönetmelerle kullanımının gelişmeyi öneriyor. Ayrıca akaryakıt üzerindeki vergilerin de, insanları daha verimli yakıt kullanan araçları kullanmaya iterken, daha az araç kullanımını da destekleyebileceğine de dikkat çekiliyor.