İstanbul, 16 Ağustos () - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ile Avrupa Bİrliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği'nde yapılacak bir güncellemenin "AB açısından da" yararlı olacağını vurguladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugün gümrük birliği güncellenmesinin engelleneceği yönündeki açıklaması üzerine bir açıklama yapan Zeytinoğlu, Merkel'in açıklamasını "son derece talihsiz" bulduklarını belirtti ve ekledi:
"Hatırlanacağı üzere Avrupa Komisyonu geçtiğimiz Aralık ayında gümrük birliğinin güncellenmesine yönelik müzakereleri başlatmak için Konsey’den yetki talebinde bulunmuştu.
"Müzakereleri başlatmak için Konsey’in bu yöndeki kararı ve Komisyonu AB adına müzakereleri yürütmek için yetkilendirilmesi gerekmektedir.
"Bu karar tek başına Almanya’nın vereceği bir karar değildir. Konseyin ortak tutumuna bağlıdır.
"Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerde olumsuz bir tutum sergilemesi ve AB ile ilişkilerde ilerleme potansiyeli olan önemli alanlardan biri olan gümrük birliğini koz olarak kullanması iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel ilişkiler ile uyumlu olmayan bir tutumdur.
"Unutulmamalı ki, gümrük birliğinin güncellenmesi sadece Türkiye açısından değil, AB açısından da faydalı olacaktır.
"Bu açıdan bakıldığında, gümrük birliğinin güncellenmesi yönündeki müzakerelerin başlatılması kararının bir şantaj aracı olarak kullanılması ilişkilerin geleceği açısından son derece yanlış bir politika tercihidir."
Merkel, YouTube üzerinden bugün yayınlanan bir söyleşide, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında devam eden müzakere sürecine ilişkin, "Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelerde yeni başlıkların açılmadığı ortada. Ayrıca, bilindiği gibi mali yardımlar da minimum düzeye indirildi. Gümrük Birliği'nde de bir genişleme gerçekleştirmeyeceğiz. Türkiye ile ilişkilerde herhangi bir derinleşme söz konusu değil" dedi.