Gülseli Kenarlı / İstanbul, 30 Mart () - Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre, yılın ikinci çeyreğinde yatırım kararları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentiler ve döviz kurunun seyrine göre verilecek.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin katılımıyla, 20-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen anketi 21 fon yöneticisi cevapladı.

Anket katılımcılarının yüzde 66.6’sı Fed’in faiz artırımına yönelik adımlarının ikinci çeyrekte piyasalar üzerinde en önemli belirleyici olacağını belirtti. Bu beklenti, ülkemizde genel seçimlerin yapılacağı bir dönem için siyasi alanda gelişmeler tercihinin de önünde yer aldı.

İKİNCİ ÇEYREKTE YATIRIM İÇİN EURO/DOLAR CAZİBESİNİ YİTİRİYOR
İkinci çeyrek için herhangi bir yatırım aracının özellikle öne çıktığı gözlenmedi. Ancak ilk çeyrekte fon yöneticilerinin çoğunluğunun oyunu alarak (yüzde 40) ilk sırada yer alan euro/dolar, ikinci çeyrek için az sayıda fon yöneticisinin tercihi olarak belirtildi. Euro/dolar’ın yanında hisse senedi aynı oranda fon yöneticisi tarafından işaretlendi. Onları kısa vadeli hazine bonosu/repo izledi.

DÖVİZ KURU YİNE EN ÖNEMLİ EKONOMİK GÖSTERGE
İlk çeyrekte olduğu gibi döviz kuru, fon yöneticileri tarafından ikinci çeyrek için de en önemli ekonomik gösterge olarak belirlendi. Anket katılımcılarının yüzde 42.9’u en çok döviz kurunu takip edeceğini belirtirken, yüzde 23.8’i enflasyonu işaret etti.

EN İYİ PERFORMANS ABD’DEN ONU AVRUPA İZLER
Fon yöneticilerinin küresel hisse senedi piyasalarında beklenen performansa yönelik olarak, ABD piyasası ile ilgili olumlu beklentileri devam ediyor. Anket katılımcılarının yüzde 57’si ABD’yi tercih etti. ABD’nin arkasından ise yüzde 33 ile Avrupa geldi. İlk çeyreğin aksine gelişmekte olan piyasalar çok az sayıda fon yöneticisi tarafından tercih edildi.

ALTINDA BEKLENTİLER KARIŞIK, PETROLDE YATAY SEYİR BEKLENİYOR
İkinci çeyrek için altında belirgin bir yön beklentisi öne çıkmazken, petrolde ise yatay seyir bekleyenlerin çoğunlukta olduğu gözlendi.

ÖZEL SEKTÖR TAHVİL BONO FONLARI TAVSİYE EDİLİYOR
Fon yöneticileri, ikinci çeyrekte yatırım için Özel Sektör Tahvil Bono Fonları’nı işaret etti. Anket katılımcılarının 7’si Özel Sektör Tahvil Fonları’na tercih listesinde yer verirken, beş kişi Eurobond , beş kişi Tahvil Bono Fonlarını belirtti. Hisse senedi fonlarının daha az sayıda fon yöneticisinin tercihi olarak yer aldığı gözlendi.

BORSADA BANKACILIK SEKTÖRÜ YİNE GÖZDE
İkinci çeyrekte fon yöneticilerinin borsada en iyi performans beklediği sektör bankacılık. 11 fon yöneticisi bankacılık sektörüne tercih listesinde yer verdi. Havayolu/Ulaşım, Perakende, Sanayi aynı sayıda, dörder fon yöneticisi tarafından işaret edilerek borsada iyi performans beklenen sektörler arasında dikkat çekti.