Mutlu Yuca / Düzce, 1 Eylül () - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 düşüşle 10 milyar 482 milyon dolara geriledi. Böylece, ihracattaki sekiz aylık düşüş yüzde 8.9'u buldu.
 
TİM Ağustos ayı ihracat verilerini Düzce’nin fındıkla bütünleşen ilçesi Akçakoca’da açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı ihracat verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 düşüşle 95 milyar 135 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 5.7 azalışla 147 milyar 947 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Büyükekşi, dış piyasalardaki rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçildiğini, küresel piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklandığını, Çin’de büyümenin yavaşlamasının da tüm dünyada etkisini gösterdiğine dikkat çekti.

Diğer yandan Avrupa Birliği’ndeki ekonomik büyümenin ivme kazanmasının sevindirici olduğuna da işaret eden Büyükekşi, bu büyümenin yılın geri kalanında kademeli olarak daha da hızlanmasının beklendiğine işaret etti ve ekledi:

"Her ne kadar son günlerde toparlansa da ortalama euro/dolar paritesi ilk 8 ayda geçen seneye göre yüzde 18,3 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk sekiz ayda toplam 8,9 milyar dolar oldu. İhracatçılarımızın kur risklerini hedge etmeleri gerektiğine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum."
 
Yeni pazarlara yönelik faaliyetlerine de dikkat çeken Büyükekşi, “İhracatçımız yılmadı. Yeni okyanuslara yelken açtı. Risk aldı, fırsat kolladı. Özellikle İran ile imzalanan P5+1 anlaşması sonrası firmalarımızın yüzde 63’ü İran’a ihracatımızın olumlu gelişmesini bekliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bizler de bu anlamda ihracatçılarımızı her fırsatta daha proaktif davranmaya teşvik ediyoruz. İran pazarına sağlam adımlar atarak girebilmek adına ihracatçı birliklerimiz harekete geçti. 5-8 Ekim 2015 tarihleri arasında İran’a ticari heyet düzenliyoruz. Çünkü İran 82 milyonluk nüfusuyla büyük fırsatları bünyesinde barındıran bir ülke. Diğer taraftan biz de çevremizdeki fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Filipinler, Nijerya, Botswana ve Namibya gibi bir çok ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceğiz."